Interview met regioambassadeur Renze Bergsma

Renze Bergsma: Aan de slag als regioambassadeur!
Wie is Renze Bergsma?
Renze (8,5 jaar wethouder in de gemeente Woudrichem) is getrouwd heeft 3 kinderen. Zijn achtergrond is verkeerskundige. Hij is altijd actief geweest in het maatschappelijk leven, ook nu hij wethouder is, is hij actief in het verenigingsleven en dat vindt hij ook erg belangrijk. Renze is 8,5 jaar wethouder en is daarvoor 6 jaar Statenlid in Noord-Brabant geweest, wat hem betreft een hele mooie politieke leerschool.

Je bent een ervaren wethouder, wat was jouw eerste ervaring met de vereniging?
Ik ben eigenlijk lid geworden op het moment dat ik de vereniging in beeld kreeg, met de overtuiging dat het wethouderschap een heel bijzonder vak is, dat ook bijzondere aandacht verdiend. En dan heb je natuurlijk een actieve 'branchevereniging' nodig.

Als wethouder ben je toch een soort zelfstandig ondernemer in het lokaal bestuur. Het is dan enorm prettig dat er een vereniging is die zich op allerlei manieren inzet voor de belangen van wethouders. Ik heb de afgelopen jaren diverse trainingen gevolgd en congressen bezocht. Een absolute aanrader is de training Loco voor de Leeuwen. Hier worden praktijkverhalen over crisissituaties gedeeld. Niets leerzamers dan dat!

Waarom is het ambassadeurschap je op het lijf geschreven?
Ik ben lang actief geweest voor bestuurdersverenging in mijn partij, maar vond het ook belangrijk dat breder te doen voor alle wethouders. Ik merk ook dat ik iets terug wil doen voor het vak en collega`s, daarnaast ontbrak er in mijn regio nog een ambassadeur. Je ziet ook een ontwikkeling in het wethoudersambt en daar denk ik graag over mee. Daarnaast is de wethoudersvereniging ook gewoon een leuke club om bij aangesloten te zijn en collega's te ontmoeten.

Hoe wil je het ambassadeurschap in gaan vullen?
Enerzijds vind ik het natuurlijk heel belangrijk dat er zoveel mogelijk wethouders mee doen met activiteiten en de vereniging, daar help ik graag bij. Anderzijds wil ik ook graag meedenken over de uitdagingen waar wij met ons vak voor staan. Je ziet best vaak collega`s enthousiast instappen en beginnen en heel snel afbranden. Goed voorbereid starten is hierbij denk ik heel belangrijk, en de ondersteuning die je daar voor nodig hebt kun je goed bij de Wethoudersvereniging vinden. Het wethouderschap wordt steeds verder geprofessionaliseerd, en dat is natuurlijk goed, maar het moet ook de kleurrijkheid niet verliezen en toegankelijk blijven voor iedereen. We moeten geen gedrilde managers worden, want dan herkennen inwoners zich op termijn ook niet meer in het lokaal bestuur.

Wat denk jij dat de grootste uitdaging is voor wethouders de komende jaren?
Er ligt een grote opgave om het samenspel tussen overheid en samenleving te herontdekken. Minister Plasterk zei niet voor niets dat een wethouder de eerste politicus is, voor een deel wordt je ook zo gezien. Het is belangrijk dat wij, als wethouders, ook het initiatief durven nemen om de meervoudige democratie ook vorm en inhoud te geven, en vooral tot realiteit te brengen. Wat mij betreft doen we dat met minder beleid en papier, meer ontmoeting en overleg, co-creatie en vooral vertrouwen in elkaar.