Kennismaken met Pieter Paans regioambassadeur!

Als bekend wordt dat de regioambassadeur van de Wethoudersvereniging in Zuid-Holland-Zuidburgemeester wordt, steekt Pieter Paans gelijk enthousiast zijn hand op om het stokje over te nemen. Inmiddels is Pieter Paans regioambassadeur in deze regio.

Wie is Pieter Paans?
Ik ben een gelukkig mens! Met twee jong volwassen kinderen en een partner. Ik ben al langer politiek actief, ik heb 8 jaar in de gemeenteraad gezeten, waarvan 4 jaar fractievoorzitter. Ook was ik 8 jaar lid van de rekenkamercommissie. Politiek zit niet zo in de familie, ik ben de enige die politiek actief is. Mijn familie is wel heel maatschappelijk actief. Sinds 3,5 jaar ben ik wethouder in deze prachtige gemeente (Cromstrijen). Hiervoor was ik 25 jaar werkzaam in het bedrijfsleven. Ik heb uiteindelijk bewust gekozenvoor het openbaar bestuur om mijn kleine steentje bij te kunnen dragen. Wat mij drijft? De mensen en het verschil
voor hen kunnen maken. De mens voorop!

Ben je als wethouder gelijk lid geworden van de Wethoudersvereniging?
Ja, gelijk! Ik heb me ook meteen ingeschreven voor een intervisie traject. Dat loopt nog steeds. Ik heb me daarnaast meteen ingeschreven voor de wethoudersopleiding van de Universiteit van Tilburg, de opleiding van de Wethoudersvereniging was er toen nog niet. Ik ben ook meteen deel gaan nemen aan andere activiteiten van de Wethoudersvereniging. Dit alles tot grote tevredenheid.

Welke activiteit waaraan je deelnam springt er echt uit voor jou?
Het is lastig om maar één activiteit te noemen. De intervisievind ik bijvoorbeeld erg waardevol. Het wethouderschapis echt een vak, maar soms ook wel een echt eenzaam vak. Het is heel fijn om te kunnen sparren en klankborden met mensen in dezelfde positie. Ik vind daarnaast de regiodagen ook erg leuk en goed (ik bezocht zeonlangs in Breda en in Middelburg). De geheugentrainingsprong er ook echt uit! Daar kwam ik met een grote glimlach vandaan.

Toen de positie van regioambassadeur in deze regio vrij kwam, belde je gelijk. Hoe kwam dat zo?
Omdat ik het vak van wethouder zo waardevol en belangrijk vind, dat ik daar graag aan bij wil dragen. Ik ben met veel liefde en plezier wethouder en wil dat graag uitdragen, in dit geval als ambassadeur. Ik steek mijn energie graag in de Wethoudersvereniging en wethouders in mijn regio.

Hoe wil je het ambassadeurschap in gaan vullen?
Ik ga al veel op pad naar collega`s in het land, daar nodig ik mijzelf graag uit om te spreken over verschillen en overeenkomsten en van elkaar te leren. Als ambassadeur wil ik dat graag verder uitbreiden. Ook wil ik meer verbinding tussen stad en platteland brengen en duidelijk maken dat diverse problematiek niet alleen in steden voorkomt maar ook op het platteland. Ik bundel ook graag de krachten met andere verenigingen om dat samen te doen! Ik ben daarnaast erg trots op de Wethoudersvereniging! Als je ziet wat de vereniging allemaal doet, ben ik blij en trots daar een steentje aan bij te mogen dragen!

Wat denk jij dat de grootste uitdaging is voor wethouders de komende jaren?
Het verwachtingspatroon van de samenleving en het vergrootglas waar wij onder liggen vergroot steeds verder, het is soms lastig hier mee om te gaan. Dat is een uitdaging waar we samen naar moeten kijken. Ook de vluchtigheid in de samenleving en het wethouderschap is groot. De snelheid waarmee je moet reageren neemt ook toe. Wethouders en overheid moeten zich steeds sneller aanpassen, dat is een uitdaging!