Kennismaken met Bert Groot Wesseldijk (bestuurslid)

Wie is Bert Groot Wesseldijk?
Ik ben geboren en getogen Lochemmer, op de boerderijvan mijn ouders. Ik heb een hele sterke verbinding metLochem. Mijn zussen zitten nog steeds in het melkvee. Inmiddels ben ik 25 jaar getrouwd én net 50 geworden, allemaal mooie mijlpalen! Mijn kinderen zijn 20 en 18 en sinds kort allebei uit huis. Dat zullen stille avonden thuis worden, vooral omdat ik zoveel weg ben. Mijn vrouw en ik proberen sommige bijeenkomsten waar ik heen moet wel samen te doen, zodat de verbinding in wat ik doe blijft, maar ook dat ik hele zinvolle feedback kan krijgen. Zij ziet echt dingen die ik niet zie. Daarnaast merk ik dat wat ik doe ook impact heeft op mijn gezin, ze zijn in positieve zin erg betrokken bij mijn werk.

Hoe ben je in het wethouderschap terecht gekomen?
Dit is mijn eerste termijn als wethouder. Ik ben pas na deverkiezingen ingevlogen, dus ik heb eigenlijk nooit eerder meer met de verkiezingen gedaan dan een vakje rood kleuren. De verkiezingen waar ik nu mee bezig ben zijn dus eigenlijk mijn eerste verkiezingen. Ik ben in het verleden wel in meerdere besturen actief geweest. Daar leer je heel veel van en de lessen die ik daar leerde kwamen ook echt van pas toen ik wethouder werd. Je kunt daar leren en fouten maken, dat mis ik soms nog wel. Ik werd wethouder zonder ervaring, zonder voorbereiding en zonder op de lijst gestaan te hebben. Mijn moeder heeft in het verleden in de raad gezeten voor de partij waar ik nu ook actief voor ben. Ik ben dan ook na de vraag die ik kreeg meteen bij mijn moeder ten rade gegaan. Onze familie is altijd erg actief geweest in verschillende besturen, dat heb ik in mijn opvoeding meegekregen. Als je iets kunt bijdragen, moet je ook de handen uit de mouwen steken. Voor mijn wethouderschap heb ik 21 jaar bij de Rabobank gewerkt, mijn functie daar zou gaan stoppen. De bank veranderde enorm en vond het tijd voor iets nieuws en anders. Precies op dat moment kwam de vraag of ik wethouder financiën wilde worden. Een maand later was ik wethouder, de timing kon niet beter. Je krijgt op zo`n moment het vertrouwen van een partij, van mensen die je goed kent. Dat vond ik erg spannend, want dat vertrouwen wil je niet beschamen. Ik startte meteen met een lastige begroting met een flink tekort waar we als gemeente iets mee moesten. Toen ik daar door was had ik er vertrouwen in dat ik het ook echt zou kunnen en dat ik het spel een beetje door had.

Sinds kort ben je ook bestuurslid, hoe kwam dat zo?
Vanaf het begin van mijn wethouderschap ben ik meteen mee gaan draaien in bijeenkomsten, masterclasses en in de post-HBO van de wethoudersvereniging. Ik voel
me vanaf het begin betrokken bij de vereniging en vond dat wat door de vereniging georganiseerd werd erg goed en interessant. Op de Wethoudersconferentie vertelde Arne Weverling over de gesprekken die hij voerde met de
landelijke politieke partijen. Hierna ben ik bij hem langs geweest met de vraag ‘wanneer kom je dan bij ons langs? Bij netwerk van wethouders van lokale partijen in de Achterhoek en Stedendriehoek.’ Ton Roerig, directeur van
de Wethoudersvereniging, is kort daarna bij ons langs gekomen. In de periode hierna kwam er een bestuursvacature vrij voor de Wethoudersvereniging. Vanuit dat lokale, juist omdat ik ook het samenwerken met lokale partijen voor de Wethoudersvereniging heel belangrijk vindt, zit ik heel graag in het bestuur. Natuurlijk voor alle wethouders, maar ook met de lokale wethouders in gedachte, omdat die geen partijbureau hebben die hen ondersteunt. Ik zet me er natuurlijk graag voor in dat alle wethouders lid worden van onze vereniging en dat ook iedereen zich op zijn of haar eigen manier vertegenwoordigd en ondersteunt voelt. Het is denk ik heel belangrijk om met onsaanbod aan te sluiten bij die dingen die onder wethoudersleven. Echt een vereniging van en voor wethouders!