Menu

Profielschets voor kandidaat-wethouders

De wethoudersvereniging biedt kandidaten die geinteresseerd zijn in het vak van wethouder een overzicht van de noodzakelijke kwaliteiten en eigenschappen waarover iemand moet beschikken of aan kan werken om wethouder te worden.


Inleiding
Heb je ambitie om wethouder te worden dan ben je zeker lid van een politieke organisatie of partij. Politieke partijen in Nederland hebben het primaat bij het scouten, selecteren en voordragen van kandidaat-wethouders. Zij onderkennen de vraag om professionalisering en spelen daarop in door het aanbieden van opleidingen, coaching en dergelijke aan hun leden.

De tijden veranderen snel. Ook in bestuurlijk Nederland. Ter oriëntatie is het boek “Tussen Pluche en Publiek” (ISBN 90 6283 411 6) voor mensen die het vak van wethouder ambiëren een aanrader.

Je hebt specifieke kwaliteiten en vaardigheden nodig. Verkregen uit ervaringen en/of opleiding. Wat ook nogal eens vergeten wordt is dat het een vak is dat je niet alleen doet. En het is geen baan van 09.00 tot 17.00 uur, maar eerder van 24 uur per dag. Het trekt ook een wissel op het privéleven van je naasten. Je moet dus op steun van je naasten kunnen rekenen.

De selectie van kandidaten wordt steeds beter en objectiever. Het gaat tegenwoordig meer om je vakkundigheid, betrokkenheid en daadkracht. Ook wordt bij onderhandelingen en de verdeling van portefeuilles binnen een college meer gelet of de betrokken wethouder wel de juiste man/vrouw is.

De wethoudersvereniging biedt een profielschets voor mensen die geinteresseerd zijn in het vak van wethouder. De schets kan ook gebruikt worden voor het opstellen van profiels van een wethouder binnen uw (lokale) partij.

Klik hier om het complete profiel te lezen.

Nico Verlaan, namens het bestuur van de wethoudersvereniging

 

U bent hier

Deel deze pagina