Actualiteitencollege: Kies voor bewust bouwen met Maxime Verhagen

woensdag, 26 juni, 2019

Door de ambities in de Woonagenda (75.000 woningen erbij), het Klimaatakkoord (50 procent CO2-reductie in 2030) en de groeiende druk op de infrastructuur staat Nederland voor een enorme opgave. Die halen we niet met de huidige aanpak. Overheden zullen de handen ineen moeten slaan voor meer regie en een slimme aanpak gericht op snellere doorlooptijden en maximaal resultaat. Gemeenten en met name de wethouders RO hebben nú een belangrijke rol om prettig en duurzaam wonen, werken, reizen en recreëren ook in de toekomst mogelijk te maken.

Een van de sleutels in het stimuleren van de bouwproductie is het beschikbaar stellen van voldoende bouwgrond. De woningbouwopgave kan in sommige plaatsen binnenstedelijk worden opgelost, maar in veel andere regio’s niet. Zeker niet als de huidige grote vraag naar nieuwe woningen aanhoudt. Is er voldoende ruimte om te bouwen? Zijn de ambities uit de woonagenda op tijd haalbaar? Hoeveel plannen gaan toch niet door? En waarom niet? Wat kunt u als wethouder daaraan doen?’
En wat vraagt dit van de samenwerking met andere gemeenten en overheden? Is meer regie wenselijk? En door wie?Een andere opgave is de verduurzaming resp. de ambities van het (voorlopige) Klimaatakkoord. Hoe behalen we onze doelstellingen door opgaven slim en effectief te combineren? Welke rol pakken de gemeenten daarin?
Over deze en andere voor u interessante bouwgerelateerde onderwerpen gaat Maxime Verhagen graag met u in gesprek tijdens zijn Masterclass op 26 juni.

Beknopte biografie Maxime Verhagen – voorzitter Bouwend Nederland
Maxime Verhagen (1956, Maastricht) is historicus en oud-politicus. Zijn politieke loopbaan begon als fractiemedewerker bij het CDA en gemeenteraadslid voor die partij in Oegstgeest. Van 1989 tot 1994 was Verhagen lid van het Europees Parlement. In 1994 wordt Verhagen lid van de Tweede Kamer. Tijdens het kabinet Balkenende IV was Verhagen minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens het kabinet Rutte I was hij vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Sinds 2013 is Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouw- en infrasector met ruim 4300 leden.

'Ik wil mijn werk voor Bouwend Nederland doen samen met de leden en de bestuursleden. Dat zijn immers de echte ondernemers die de sector door en door kennen. Bouwend Nederland is van en voor ondernemers,' aldus Maxime Verhagen bij zijn aantreden als voorzitter van Bouwend Nederland op 1 juli 2013. Inmiddels is Maxime Verhagen hét gezicht van de vereniging geworden.

Maxime Verhagen is getrouwd en vader van 3 kinderen.

Datum: 26 juni 2019
Tijdstip: 16.00 - 20.00 uur,incl. eenvoudig diner
Locatie: Stadhuis Nieuwegein - Stadsplein 1 - 3431 LZ Nieuwegein
Kosten: De vereniging vraagt om een kostendekkende bijdrage voor leden  € 175,- (exclusief BTW) en voor niet-leden € 250,- (exclusief BTW)