Menu

Bestuurlijk programma tijdens LPB-congres - 21 november 2019, Capelle aan den IJssel

donderdag, 21 november, 2019


Het LPB, het Landelijk Platform voor Buurt- en wijkgericht werken, organiseert jaarlijks een congres voor professionals die betrokken zijn bij het gebieds- en opgavegericht werken.

Dit jaar vindt het congres op 20, 21 en 22 november plaats in Capelle aan den IJssel. Het thema is dit jaar: ‘Into a new decade’. Speciaal voor bestuurders is er donderdagmiddag 21 november een bestuurlijk programma samengesteld.

De donderdagochtend start plenair in het Capelse Isala Theater. Na de spectaculaire opening én het welkomstswoord van burgemeester Peter Oskam bijt Hamit Karakus, directeur van Platform31, het spits af. We worden daarna verder opgewarmd voor de expeditie in het middagprogramma. Wendy Hoogendijk is een jonge, verfrissende representant van een nieuwe generatie. Ze zet theater en muziek in als middel om iets in beweging te zetten en belangrijke thema’s op toegankelijke wijze bespreekbaar te maken. Melvin Redeker, een avonturier met meer dan 25 jaar ervaring aan gewaagde expedities geeft ons het laatste zetje met tips voor de vier expedities van dit LPB-congres.

Hierna gaan we uiteen en volgt u een van de hoorcolleges waarvoor u zich heeft ingeschreven.

Na het hoorcollege vindt van 15.00 tot 17.00 uur het bestuurlijk programma plaats in het Van Cappellenhuis, dat wordt gegeven door Guido Rijnja.

Bestuurlijk programma
‘There’s no good story without conflict’, stelde toneelschrijver Bernard Shaw ooit in een terugblik op zijn loopbaan. Waarom focussen we in het contact met burgers dan bij voorkeur op gedroomde uitkomsten, doelen en resultaten? Ieder mens snakt naar eerlijke en tijdige openheid over de problemen die hij of zij ervaart. Of het nu gaat om de afschaffing van de dividendbelasting, de dood van grote grazers op de Oostvaardersplassen of het kappen van bomen in een woonwijk: steeds weer zijn er situaties waarin verbazing, woede en verzet over elkaar heen buitelen. Een gigantische behoefte aan erkenning voor wat mensen als unfair, onbillijk, oneerlijk beschouwen speelt een steeds terugkerende rol. Net als het nemen van maatregelen om het probleem op te lossen. En daarin schuilt een valkuil. Het probleem, het ongemak en de onvrede worden overruled door oplossingen: antwoord op zoek naar vraag. Er wordt voorbij gegaan aan erkenning, nodig om daarna stappen naar oplossingen te zetten.

Guido Rijnja
Guido Rijnja (adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst) pleit voor contact met elkaar over de opgave, wat schuurt en wat nodig is om het weer glad te plooien. Centraal in wat hij ‘dilemmalogica’ noemt, staan het erkennen van zorgen, helpen ordenen en perspectief bieden. Met daaronder een stevig besef dat we als mensen openstaan voor contact en barsten van de vindingrijkheid om woorden te vinden, scenario’s en andere uitkomsten te helpen scheppen. De kern van open, transparant en uitnodigend bestuur. Guido Rijnja neemt u als bestuurder mee in een verdiepende masterclass rondom dilemmalogica. Theoretisch? Zeker niet. Rijnja roept u op vooraf dilemma’s en schurende vraagstukken met hem te delen. Hoe bent u daarmee omgegaan? Waar bent u tegenaan gelopen? Wat ging juist goed? Hoe had het anders gekund? Tijdens een goede intervisie-sessie helpt u uzelf en collega’s, gebaseerd op de praktische handvatten van Guido Rijnja.

U kunt zich voor het hoorcollege en het bestuurlijk programma inschrijven via de website www.lpb.nl

U bent hier

Deel deze pagina