Wethoudersconferentie 2019

dinsdag, 19 november, 2019 tot woensdag, 20 november, 2019

Wij naderen het eind van 2019, een jubileumjaar in meerdere opzichten. In 2019 mochten wij stilstaan bij 100 jaar Vrede van Versailles (de officiële beëindiging van de Eerste Wereldoorlog), 75 jaar Verenigde Naties, 50 jaar geleden stond de eerste mens (Neil Armstrong) op de maan, 100 jaar vouwenkiesrecht, 75 jaar bevrijding en de Wethoudersvereniging bestaat 15 jaar! Vanwege deze bijzondere historische gebeurtenissen hebben wij dit jaar ook een bijzondere locatie voor onze tweede dag uitgekozen.

Stuk voor stuk jubilea die de moeite waard zijn om stil bij te staan. Zoals u na 15 jaar inmiddels van ons gewend kunt zijn, proberen wij met onze Wethoudersconferentie nooit te lang bij het verleden stil te staan, maar vooruit te kijken naar de uitdagingen die voor ons liggen. Het thema van deze conferentie is dit jaar: “Bestuurzaamheid; duurzaam besturen in een veranderende samenleving.”

Met dit thema staan wij stil bij de fase waarin de meeste colleges terechtkomen; het bestuurlijke oogstjaar. Voor veel gemeenten worden deze weken de belangrijkste begroting van deze bestuurlijke periode vastgesteld. Het begrotingsjaar waarin de meeste politieke ambities geoogst zullen worden. Maar deze staan vaak onder grote druk, financiële tekorten in de jeugdzorg, nieuwe aanbestedingen, onzekere uitdagingen ten aanzien van de naderende omgevingswet, energietransities, druk op de woningbouwopgave, de PAS noem maar op. Hoe houd je als bestuurder het hoofd boven water en weet je je bestuursstijl te verduurzamen?

Over dit en meer zullen wij het hebben tijdens deze conferentie. De wijze waarop u daar sturing en richting aan geeft en de rol en positie die u kiest staan daarbij centraal.

Wij hebben weer een zeer inspirerend programma voor u opgezet. Ik noem een aantal sprekers:

• Eugenie van Wiechen (algemeen directeur van FD Mediagroep) over de strategie achter verandering.
  • Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman) over de wethouder in 2030.
  • Eveline van Rijswijk (programma- en theatermaker, presentator & politiek historica), over honderd jaar vrouwen in de lokale democratie.
  • Tom Middendorp (Adjudant in buitengewone dienst van de Koning en voormalig Commandant der Strijdkrachten) over kameraadschap, weerbaarheid en leiderschap.

Daarnaast hebben wij nog tal van kennisateliers waarin kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld, om u te helpen met nieuwe inzichten nog beter te oogsten in 2020.

Ik wens u graag te zien bij onze Wethoudersconferentie op 19 en 20 november 2019. Klik hier om u alvast aan te melden.

Met vriendelijke groet,

Elly van Wageningen