Wethoudersconferentie 2021

De afgelopen maanden waren zwaar voor onze inwoners en voor onze bestuurders. De periode van coronamaatregelen en lockdowns heeft ons uitgedaagd om op een andere manier naar onze samenleving te kijken.

Wij hebben ook allerlei mooie manieren gevonden om ondanks de pandemie toch verbinding te maken met de inwoners en met elkaar. De financiële druk op gemeenten is door de pandemie nog groter geworden.

De afgelopen maanden hebben wij weer een ‘normaler’ leven kunnen ervaren. Kort voor de zomer ging ons land stukje bij beetje open en konden wij elkaar weer in de ogen kijken. Nu is ook meer dan ooit duidelijk geworden dat het van belang is om de mentale gezondheid, de werkdruk van bestuurders in balans te houden.

De verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad staan voor de deur en de Wethoudersvereniging kijkt hoopvol naar de toekomst. Velen van ons bereiden zich voor op een leven na het wethoudersambt, anderen kunnen niet wachten om zich nog een keer voor de samenleving in te zetten. De Wethoudersvereniging blijft zich ook in de toekomst inzetten voor wethouders, gedeputeerden en waterschapsbestuurders. Dat doen wij door middel van onderzoek, ondersteuning, ontwikkeling en belangenbehartiging.

Wij hebben onder meer Sietse Bakker (Uitvoerend Producent Eurovisie Songfestival), Margrite Kalverboer (Kinderombudsvrouw), Peter Joosten (Biohacker) gevraagd om ons vanuit verschillende disciplines mee te nemen naar de toekomst. Daarnaast bieden onze kennisateliers de ruimte om dieper in te gaan op een aantal specifieke onderwerpen die in gemeenten een grote rol (gaan) spelen. Ik wens u een mooie conferentie toe!

Met vriendelijke groet,

Marcelle  Hendrickx
Voorzitter Wethoudersvereniging

Programma

Programma    24 november 2021
10.00 uur   Opening en Algemene Ledenvergadering  
10.45 uur   Jaarrede Marcelle Hendrickx (voorzitter Wethoudersvereniging)
11.00 - 12.30  uur   Tafelgesprek met  minister Kajsa Ollongren, Marcelle Hendrickx, Sietse Bakker, Margrite Kalverboer, Martin Schulz en Peter Joosten onder leiding van Jeroen van Gool
whv logo

Inschrijven

Inschrijven is momenteel nog niet mogelijk.

Sprekers

Sietse Bakker

Sietse Bakker

Continu in crisis: Samen ambities waarmaken vanuit het oog van de storm.

In zijn verhaal deelt Sietse Bakker (1984) zijn persoonlijke ervaring rond de organisatie van de meest complexe TV-productie ooit in ons land tijdens een pandemie. Hij deelt lessen over strategie, diplomatie, leiderschap en (crisis)communicatie die relevant zijn voor iedereen die beter voorbereid wil zijn als de volgende crisis zich aandient.
 
Sietse heeft ruim 15 jaar ervaring als media- en event professional en ondernemer, is schrijver van twee boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Tot 2016 was hij de internationale Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival. Daarna was hij directeur van digitaal bureau Scrn en een webhostingprovider. Van 2019 tot 2021 was hij vanuit NPO/NOS/AVROTROS Uitvoerend Producent van het 65ste Eurovisie Songfestival, dat in Nederland werd gehouden.

Margrite Kalverboer

Margrite Kalverboer

Het belang van kinderen.

Ieder kind kan in diens leven in een kwetsbare situatie belanden. Een situatie waarin kinderrechten geschonden worden. De Kinderombudsman bevordert de naleving van kinderrechten in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Kinderrechtenverdrag en het belang van het kind vormen daarbij altijd het vertrekpunt. Maar wat is nu precies het belang van het kind, hoe stel je het vast? En belangrijker nog: hoe neem je dit belang mee in beslissingen of beleid? Hierover spreekt Margrite Kalverboer (1960), de Kinderombudsvrouw.

Margrite is op 20 april 2016 beëdigd als Kinderombudsvrouw. Zij is eveneens bijzonder hoogleraar Kind, Kinderrechten en Vreemdelingenrecht. Als Kinderombudsvrouw bevordert zij dat alle kinderrechten, zoals vastgelegd in het  VN-Kinderrechtenverdrag, in Nederland worden nageleefd door wetgevers, beleidsmakers  en uitvoerende professionals.  

Zij rondde de studies Nederlands Recht, Orthopedagogiek en de kunstacademie af en promoveerde in 1996 in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Eerder was zij werkzaam als gedragswetenschapper en hoofd Zorg in de justitiële jeugdinrichting Het Poortje te Groningen. Daarna was zij als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Jeugdzorg van de vakgroep Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Peter Joosten

Peter Joosten

Impact van technologie.

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Sterker nog, het tempo versnelt waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen. Van verdergaande digitalisering en automatisering, tot algoritmes, zelfrijdende auto’s, blockchain en biotechnologie. 

Technologie vormt ons als mens, onze organisaties en de samenleving als geheel. Maar dit geldt ook andersom: hoe beïnvloeden onze waarden, voorkeuren, meningen en institutionele krachten de ontwikkeling van technologie? Wat zijn negatieve effecten, zoals hackers, fake news, groeiende ongelijkheid en de klimaatcrisis?

Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan een gemeente zich hierop voorbereiden? Wat betekent dit voor het wethouderschap, nu en in de toekomst? In een levendige keynote gaat biohacker en toekomstdenker Peter Joosten met het publiek in gesprek over de impact van technologie, ethische dilemma’s en deelt hij praktische handvatten om hiermee om te gaan. Peter Joosten MSc. is biohacker, spreker, schrijver en toekomstdenker. Hij heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen Bedrijfskunde en Journalistiek gestudeerd. Peter werkte van 2010 tot 2017 als adviseur en onderzoeker voor gemeenten, waterschappen en provincies.  In 2019 ronde hij de opleidingen bio-ethiek aan de Università Europea di Roma (Italië) en de Biohack Academy aan de Waag Amsterdam af. In 2020 volgde hij de opleiding wetenschapsjournalistiek.