Marc Bessems - Braziliaanse toestanden: wat Nederlanders kunnen leren van latino’s

Latijns-Amerika wordt ook wel eens ‘het vergeten continent’ genoemd, omdat onze ‘westerse wereld’ nauwelijks geïnteresseerd is in dit deel van de Nieuwe Wereld. Misschien is de regio net iets te rijk voor collectief medelijden, maar een tikkeltje te arm om economisch echt interessant te zijn. Als we al aandacht schenken aan Zuid- of Midden-Amerika, dan is het vaak negatief: corruptie, criminaliteit, politieke chaos. 

Als correspondent voor de NOS en Nieuwsuur kwam ik het allemaal tegen, in ontelbare reizen tussen Tijuana, in het uiterste noorden van Mexico en Ushuaia in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Keer op keer werd ik verrast door de mensen en hun pogingen om problemen op te lossen. Hoe Colombianen vrede sloten met hun aartsvijand, hoe mensen in Venezuela overleven ondanks hyperinflatie en schaarste, hoe Mexicanen elke dag opnieuw manoeuvreren tussen drugsbendes en criminele overheden. 

Overal zag ik de kracht van mensen: improvisatie, innovatie, experimenteren… Met name in het land -Brazilië- en de stad waar ik al die jaren heb gewoond: São Paulo, met ongeveer 23 miljoen inwoners één van de grootste metropolen op aarde. 

Nu ik terug ben, zie ik dat onze ‘westerse wereld’ steeds meer op Latijns-Amerika is gaan lijken en Nederland is geen uitzondering. Tijd om de blik te verruimen en te leren van latino’s. Want het zijn soms Braziliaanse toestanden in het ooit zo nuchtere Nederland. 

Spreker

Marc Bessems