Kennisatelier 8 - De WIJschool; Samen leren en Samen leven

Zorgwekkend gedrag onder jongeren als wantrouwen ten opzichte van allerlei instituties en de overheid, criminaliteit, wapens en verschillende vormen van uitbuiting neemt toe. Jongeren ervaren steeds meer druk vanwege de hoge eisen van de complexe samenleving.

In maart 2023 voelde 47% van de jongeren zich in de laatste 4 weken (zeer) vaak gestrest (RIVM). We staan dus voor een grote uitdaging. In het onderwijs gaat het echter nog steeds vooral over kwalificatie en te weinig over persoonsvorming. (Biesta) Het onderwijs zal meer verantwoordelijk moeten nemen voor de manieren waarop het bijdraagt aan de vorming van de persoon van de jongere

Ik neem je in deze workshop mee in de leefwereld van jongeren. In welke mate speelt criminele-financiƫle-seksuele uitbuiting en vormen van anti-institutioneel
extremisme in school? Ik laat zien hoe het onderwijs jongeren veerkrachtig kan maken en democratische cultuur, participatie, identiteitsontwikkeling, sociale en persoonlijk vaardigheden kan versterken. Ik maak dit inzichtelijk a.h.v. data uit 17 WIJscholen. Deze hebben 1,5 jaar gewerkt met het WIJschool programma en onze ICT tool Indicator. De WIJschool zet zich in voor de praktische ontwikkeling van burgerschap en hetvoorkomen van jonge aanwas in ondermijnende activiteiten. TNO en een promovendus van Pieter Tops zijn betrokken bij de validatie van de WIJschool. 

Spreker

Leon Meijs

Leon Meijs

Leon Meijs is directeur bij WIJschool, 20 jaar schoolleider en heeft 25 jaar ervaring in politie, gemeenten en onderwijs op de aanpak van extremisme, crisissituaties, bedreiging, bende criminaliteit, jongeren en wapens, drugscriminaliteit. Auteur Dialoog onder Druk; een methode voor gepolariseerde gespreksvoering.