AdobeStock 420842018
Divers en inclusief

Column: Divers en inclusief: noodzaak voor elke gemeenten

Als u dit leest zijn de landelijke verkiezingen al weer achter de rug. Tweede-Kamerleden verlaten de kamer, en nieuwe leden worden geïnstalleerd. Ik ben ontzettend benieuwd hoe de verdeling man/vrouw of jong/oud zal zijn de komende vier jaar. Want het is natuurlijk niet echt een geheim dat diversiteit, in alle vormen, in onze volksvertegenwoordiging niet echt super geregeld is.

Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn 47 van de 150 Tweede-Kamerleden vrouw. In de Eerste Kamer is dat ongeveer gelijk: 26 van de 75. En als gemeenten doen we het nog minder goed: ongeveer een kwart van de wethouders is vrouw. En dan heb ik het maar niet over leeftijd, etnische identiteit of seksuele geaardheid, want ik vrees dat daar de verhoudingen nog veel meer uit evenwicht zijn. Als je een volksvertegenwoordiger bent, is het belangrijk dat een college ook een zo goed mogelijke afspiegeling is van de maatschappij waar je voor werkt.

De komende maanden worden de lijsten gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Dit is dus hét moment om oog te hebben voor diversiteit, en om een lijst te maken die recht doet aan de samenleving. Dat is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat gemengde teams presteren beter dan teams die vooral bestaan uit alleen mannen of alleen vrouwen. Maar ook etnische diversiteit en mensen van diverse leeftijden bevordert teamprestaties. Dat is belangrijk, zeker nu de komende periode de uitdagingen groter dan ooit lijken te worden. Nu het vertrouwen in de overheid een precair onderwerp is, is het belangrijk om je inwoners te laten weten dat je een goede afspiegeling van de maatschappij in hun gemeentebestuur wilt realiseren.

Dus er moet gewerkt worden. Gezocht naar goede kandidaten, en het voorwerk doen voor volgend jaar. Als wethoudersvereniging ondersteunen we daar graag bij. Want als je een wethouder ziet in één van je leden, of als een van je leden zelf ambitie heeft, dan hebben we daar oriëntatiedagen voor. En als je een wethouder levert (gefeliciteerd!) dan hebben we een basisopleiding voor mensen die nieuw zijn in het vak.

En we blijven je ondersteunen, met bijvoorbeeld opleidingen Politiek Bestuurlijk Management of opleidingen over intervisie. Want ieder vak vraagt onderhoud, ook het wethouderschap. We hebben een dynamisch werkveld, en het wordt steeds complexer. Dus investeer daarin, zodat we ons werk zo goed mogelijk kunnen doen. Man of vrouw, jong of oud, van elke etnische afkomst: we zijn er voor je.

Marcelle Hendrickx
Voorzitter Wethoudersvereniging

AdobeStock 420842018
Divers en inclusief