
Column Marcelle Hendrickx: Zoek het contact op
Zoek het contact op
Langzaamaan beginnen de colleges in de verschillende gemeenten zich te vormen. Dat betekent dat er (bijna) overal wisselingen van de wacht plaatsvindt. Nieuwe colleges met nieuwe ambities en nieuwe wethouders.
Nieuw elan met nieuwe bestuurders. En dat is goed, want het lokale bestuur staat onder druk. In de afgelopen jaren hebben verschillende ontwikkelingen invloed gehad op het lokale bestuur: variërend van de decentralisaties tot maatschappelijke onrust en polarisatie. Om die ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden is een brede aanpak nodig om vorm te geven aan een moderne democratie waarin macht en tegenmacht optimaal zijn georganiseerd. Maar waarin ook de verhouding van betrokken inwoners tot de politiek opnieuw wordt gedefinieerd. Dit is het moment.
Na de fase van formatie en collegevorming volgt vanzelf de fase om met die nieuwe plannen en ambities naar buiten te treden. Maar hoe bereik je de doelgroepen die voor jou interessant zijn?
Het is geen nieuws: het medialandschap is steeds diverser geworden. Via de traditionele media (krant, radio of tv) bereik je nog maar een beperkte doelgroep. En inwoners zijn lang niet altijd geïnteresseerd in overheidsinformatie. De communicatie-wetenschappers zeggen dan dat je moet zijn waar je doelgroep is. Nogal wiedes denk je dan, maar… waar zit mijn doelgroep?
Het is de moeite waard om daar eens onderzoek naar te doen. Zijn er buurtgroepen op de social media of nieuwswebsites waar veel inwoners hun informatie halen? Is te achterhalen hoeveel mensen in jouw gemeente actief zijn op de verschillende social media kanalen? Zijn er specifieke hubs waar je rekening mee moet houden? Of zijn er smaakmakers in de wijk die als steunzender (of als stoorzender) optreden? Vraag aan de communicatiemedewerker welke informatie beschikbaar is binnen jouw gemeente.
En het is goed om alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen in de communicatie. Wat vorig jaar nog hip en happening was, hoeft dat nu niet meer te zijn. De kanalen van de jeugd zijn altijd andere dan die van voorgaande generaties. Houd daar rekening mee! Een (al niet meer zo) recente ontwikkeling is die van audiovisuele middelen: video en podcasts. Door de coronacrisis en het thuiswerken is het gebruik van video’s en podcasts enorm toegenomen. Een korte video kan enorm helpen om je boodschap uit te dragen, en voor wat uitgebreidere verhalen is een podcast heel geschikt.
Belangrijk bij dit alles blijft overigens de echte ontmoeting. Mijn advies: ga de wijk in. Zoek het gesprek op. En borg dit door hier ook echt in je agenda tijd voor vrij te maken. Je zult merken dat mensen het waarderen als je ze opzoekt en aanspreekbaar bent.
Ook wij als wethoudersvereniging zijn altijd op zoek naar manieren om nieuwe doelgroepen te bereiken. Juist nu er zo veel nieuwe wethouders aantreden, is dit van belang. Zo zullen we vanaf volgende maand starten met een reeks podcasts. In die podcasts praten we je bij over ontwikkelingen in het wethoudersambt. We zullen daarbij aansluiten bij de dagelijkse praktijk en tips en tricks delen die het mooie werk als wethouder ondersteunen. Luister je mee?