
Interview: The Male Assistants, Menno Spiekerman en Leon de Bruijn
De Wethoudersvereniging sprak met Menno Spiekerman en Leon de Bruijn, oprichters van The Male Assistants, een nieuw initiatief van mannelijke ondersteuners. Halverwege mei 2021 zijn 4 mannen online bij elkaar gekomen en hebben ze samen hun eerste gesprek gehad onder de naam The Male Assistants. Met dit initiatief hopen de heren een goede inkijk te geven in hun werk als mannelijke ondersteuners.
Kun je wat meer vertellen over The Male Assistants?
Menno: We hebben ‘The Male Assistants’ opgericht naar aanleiding van een interview voor Vrouw, een speciale editie van de Telegraaf, voor secretaressedag 2021. Toen het interview gepubliceerd werd op LinkedIn kwamen er veel positieve reacties dus dachten we goh, moeten we niet kijken of we hier iets mee kunnen doen? In plaats van ieder jaar voor die ene secretaressedag een interview te geven, zijn we in mei bij elkaar gekomen en hebben we The Male Assistants opgericht. We hebben gekozen voor een Engelse naam omdat dat meer bereik heeft dan een Nederlandse naam. 11 juni ging ons eerste persbericht uit om de wereld te laten horen dat wij er zijn. We hebben nu een eigen LinkedIn-pagina en zijn bezig met een website. Ondertussen zijn we met z’n zevenen en richten wij ook werkgroepen op om mensen te ondersteunen. Dames zijn ook welkom bij onze werkgroepen.
Wat doen jullie als Male Assistants?
Menno: Naast leuke digitaal en LIVE evenementen te organiseren, en het opzetten van actieve werkgroepen met male en female assistants om het doel van The Male Assistants te bereiken, willen wij ook een vraagbaak zijn voor startende male assistants.
Secretaresse is een vrouwelijk woord, dus hoe noemen jullie je eigen functie dan?
Menno: Male Assistant/mannelijke ontzorger. Wij ontzorgen de directeuren of voor wie je ook werkt zodat hij of zij goed voor de dag kan komen. Dat begint met een goed lopende agenda zonder dubbele afspraken. Ook een goed netwerk creëren met de mensen waar je veel contact mee hebt is erg belangrijk.
Ervaren jullie stigma’s of vooroordelen als mannelijke assistants?
Menno: Absoluut. Veel vacatures voor deze functie zijn vrouwvriendelijk geschreven en in de zij-vorm. Hierdoor worden mannen niet enthousiast om te solliciteren. Laatst zag ik een vacature met als laatste zin: ben jij een powervrouw? Dan denk ik: wat is er mis met een man? Als reactie stuur ik dan onze flyer met de vraag kan het geen man zijn? Dit doe ik om een reactie uit te lokken en een discussie te starten over dit onderwerp. Je merkt ook wel dat wij als mannen meer moeite moeten doen. Al val je wel sneller op in de stapel juist omdat je één van de weinige mannen bent in dit beroep. Het hangt ook af van waar je solliciteert. Als je solliciteert om een ouder persoon te ondersteunen kan deze persoon nog een oud beeld hebben dat het alleen een vrouw kan zijn en dat je alleen een ‘typmiep’ bent. Maar wij doen veel meer dan alleen een typmiep zijn.
Leon: Het kan veel kanten op. Je kan ook veel positieve reacties krijgen. Je valt als man wel meer op bij een sollicitatie en mensen zijn nieuwsgierig naar je verhaal. Maar het kan ook tegenwerken als er een ideaalbeeld is dat alleen een vrouw geschikt is voor de vacature.
Menno: De functiebenaming is ook erg belangrijk hierin. Er wordt al jaren gesproken over secretaresse van het jaar en het zou leuk zijn als we hiervan af kunnen komen. Want een secretaresse is alleen een vrouw.
Hoe komt het dat zo een ongelijke verdeling is tussen man en vrouw in deze functie?
Menno: Dat begint al bij hoe vacatures geschreven worden. Daarnaast zijn trainingen en opleidingen vaak heel vrouwgericht. Er zou meer promotie moeten komen, zoals bij secretaressedag, zet eens een man op die plek. Dan kan de buitenwereld ook zien dat een man deze functie kan uitoefenen. Wij proberen een zekere beeld- en cultuurverandering in gang te zetten met ons initiatief ‘The Male Assistants’.
Leon: Het is natuurlijk een dienstbare functie. Je hebt het in je of je hebt het niet. Dit kun je niet zomaar even leren.
Waarom hebben jullie de Wethoudersvereniging benadert voor jullie interview?
Menno: Wij hopen dat als jullie achterban dit leest dat er lezers zijn die hierna overwegen om misschien een keer een man in dienst te nemen in plaats van een vrouw. Maarja, mensen moeten het ook wel zelf willen en ervoor open staan.
Leon: Gemeenten kunnen soms best star zijn. Zo kunnen sommige gemeenten lang vasthouden aan bepaalde gewoontes en zo ook aan het beeld van een secretaresse. Bij de organisatie waar ik werk ben ik ook de enige man en heb ik al eens het balletje opgegooid of we niet afkunnen van de benaming secretaresse. Het beeld van dat woord past niet meer bij deze tijd. We doen veel meer dan een typmiep zijn en hierbij hoort ook meer waardering.
Hebben jullie nog een boodschap voor onze lezers?
Leon: Zet eens een andere bril op en kijk op een andere manier naar mensen die solliciteren voor een assisterende functie. Stap af van dat ideaalbeeld van een secretaresse en geef een man ook een kans voor deze functie.
Mocht u vragen hebben of interesse hebben in The Male Assistants, dan kunt u mailen naar info@themaleassistants.com