Menu

Schaken op meerdere borden: twaalf lessen uit twaalf jaar wethouderschap

Hoe gaat het er in een college van burgemeester en wethouders aan toe? En in de gemeenteraad van een stad als Zoetermeer; een groeistad (met nu 124.000 inwoners) die die alle relevante ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt?

De econoom Edo Haan was gedurende twaalf jaar wethouder van onder meer Sociale Zaken en Financiën in deze stad. Op aanstekelijke wijze schrijft hij over zijn ervaringen met verkiezingscampagnes, coalitieonderhandelingen en de omgang met de media.
Haan nam onconventionele maatregelen.

Zo benaderde hij zelf werkgevers om de uitstroom uit de bijstand te vergroten en bracht hij de afdelingen van de gemeente nieuwe begrotingsregels bij (de EBO-norm, Eigen Broek Ophouden).

Haan was onder meer voorzitter van de Wethoudersvereniging. Onder de noemer ‘Ga buitenspelen’ gaat hij in op het schaakbord van de externe contacten buiten de gemeente die vooral een wethouder moet onderhouden. Hierbij wijst hij ook op de vele kansen, maar soms ook negatieve aspecten waar een wethouder mee te maken krijgt. Haan omschrijft het wethoudersvak als een verslavend leuke hondenbaan.

Het resultaat is een levendig boek over een terrein van het openbaar bestuur waar niet veel over geschreven wordt.

Edo Haan, Van Gennep, € 14,95

Nieuwe en bestaande leden van de Wethoudersvereniging ontvangen het boek. U kunt lid worden via deze link >> 

 

U bent hier

Deel deze pagina