Jelle Zoetendal v2
Regioambassadeur Friesland Jelle Zoetendal

Jelle Zoetendal

Ik ben geboren en getogen in Heerenveen, ben getrouwd en heb een zoontje van 2. Ik heb een grote binding met de gemeente en vind het mooi en bijzonder om hier niet alleen heel mijn leven te mogen wonen, maar ook nog eens politiek actief te kunnen zijn.

Wie is Jelle Zoetendal?

Mijn achtergrond ligt in de\ingenieurswereld, als adviseur waterbeleid en klimaatverandering. Daarnaast was ik vanaf 2006 actief in de raad van Heerenveen voor de PvdA. Vanuit mijn werk was ik erg geïnteresseerd in RO en alles wat hiermee samenhangt. Dit waren ook de beleidsterreinen waar ik in eerste instantie actief op was. Na een aantal jaren raadslidmaatschap werd ik fractievoorzitter en in 2014 na een herindelingsverkiezing wethouder. RO heb ik uiteindelijk losgelaten, om ook met een frisse blik naar verschillende portefeuilles te kunnen kijken. Heerenveen had toen ik als wethouder van onder andere financiën begon eens tevige financiële opgave, we stonden onder toezicht van de provincie. Dat toezicht is inmiddels opgeheven en het saldo van de begroting is weer positief. Daar ben ik best trots op.

Werd je als wethouder gelijk lid en actief voor de Wethoudersvereniging?

Ik ben meteen lid geworden van de vereniging, mijn voorganger was ook lid. Ik was benieuwd naar het netwerk en wat ik bij de vereniging kon leren. Er was toen nog niet echt een informatiepakket bij aantreden, maar collega`s waren heel positief. Ik wilde me gelijk aansluiten en ben dan ook al snel naar de Wethoudersconferentie gegaan. Een interessante bijeenkomst en een mooi netwerkmoment. Hierna heb ik ook een aantal keren masterclasses bijgewoond. Ik kom zo snel niet op een naam, maar de ervaring was positief. Ik heb de Wethoudersvereniging in het begin vooral gebruikt om mijn netwerk uit te bouwen en om mijn kennis te vergroten. Afgelopen jaar heb ik daarnaast de Post-HBO opleiding Politiek bestuurlijk management gedaan. Echt een aanrader voor alle bestuurders, om ervaringen te delen, kennis te verbreden en een groot netwerkop te bouwen! In mijn werkzame leven bouwde ik ook altijd aan mijn kennis. Het heeft mij altijd verbaasd dat wethouders dat niet automatisch doen.

Welke activiteit waaraan je deelnam springt er echt uit voor jou?

Absoluut de Post-HBO! Die opleiding was ook gelijk het meest intensief. Zeker voor nieuwe wethouders is deze opleiding echt heel waardevol. We hebben ook een mooie intervisiegroep overgehouden aan deze Post-Hbo. Ook belangrijk om problemen en ervaringen in vertrouwen te kunnen delen. De opleiding heeft me, vooral omdat ik geen bestuurlijke achtergrond hebt, veel gebracht. Het was ook een diverse groep waar ik veel van kon leren.

Waarom ben je ambassadeur geworden?

Ik denk dat het goed is dat wethouders in de regio een aanspreekpunt hebben voor de Wethoudersvereniging. Daarnaast zou ik ook graag wat activiteiten opzetten in de regio voor kennisverdieping, netwerken en belangenbehartiging. Ik vind lokale kennisdeling heel belangrijk en draag daar graag aan bij.

De verkiezingen naderen met rasse schreden, heb je nog tips voor aantredende wethouders?

Probeer vooral goed in contact te blijven staan met inwoners en achterban, zoek daar ook ruimte voor in je agenda. Ga de straat op, wees buiten!