portret Mariette Pennarts
Regioambassadeur Utrecht Mariëtte Pennarts

Mariëtte Pennarts

Over Mariëtte Pennarts-Pouw

Ik heb een achtergrond in marketing en communicatie en werkte bij een aantal grote corporate ondernemingen voordat ik actief werd in de politiek. Vier jonge kinderen deden mij omzien naar een baan die beter te combineren was met mijn levensfase toen. Ik herinner me nog goed mijn eerste politieke bijeenkomst bij de lokale progressieve partij in mijn woonplaats Montfoort. Voor de gevel van het verenigingsgebouw stonden heel veel fietsen. Dat leek op een drukbezochte vergadering! Al snel bleek dat al die fietsen hoorden bij de leden van de lokale bridgeclub. De politiek zat met een clubje mensen in een klein zaaltje… Het heeft me er niet van weerhouden om politiek actief te worden. Ik kon er mijn talenten in kwijt en had het gevoel dat ik het verschil kon maken. Eerst 5 jaar als raadslid/fractievoorzitter in Montfoort, vervolgens 4 jaar als statenlid voor GroenLinks in de provincie Utrecht. Daarna werd ik gedeputeerde voor GroenLinks. Dat heb ik 8 jaar gedaan. 

Nadat ik in 2019 na twee termijnen stopte als gedeputeerde, werd ik regiohoofd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit jaar (2022) werd ik door de nieuwe coalitie in de gemeente Woerden voorgedragen als onafhankelijk wethouder. Ik werk nu dus partij-ongebonden.

Hoe ben je bij de Wethoudersvereniging terecht gekomen?

Ook als gedeputeerde was ik al lid van de Wethoudersvereniging. Ik vind het belangrijk dat je je blijft scholen en ontwikkelen in je professie. Je hebt als bestuurder grote invloed en veel verantwoordelijkheden. Dat brengt ook de plicht met zich mee om te investeren in je kennis en vaardigheden. Bovendien vind ik het leuk om met vakgenoten van gedachten te wisselen over wat ons bezighoudt. Juist de diversiteit van politieke kleur of omvang van gemeente maakt het boeiend. Voor gedeputeerden was zo’n gremium er niet, dus samen met nog wat andere gedeputeerden vond ik onderdak bij de Wethoudersvereniging. Ik volgde destijds een training over crisiscommunicatie, die was inhoudelijk erg goed en het ‘lotgenotencontact’ maakte het extra interessant.

Dus toen ik wethouder werd in de gemeente Woerden was het besluit snel genomen om weer lid te worden. Extra leuk dat ik gevraagd werd om ook ambassadeur te zijn.

Op welke manier wil je in jouw regio het ambassadeurschap in gaan vullen?

Ik ben beschikbaar als aanspreekpunt voor collega’s, maar zou in de toekomst ook graag een paar ontmoetingen willen organiseren met collega’s uit regiogemeenten. Er zijn zoveel inhoudelijke onderwerpen, maar ook persoonlijke thema’s, waar je samen verder mee kan komen. Samenwerking begint met elkaar kennen, daar zou de Wethoudersvereniging aan kunnen bijdragen.

Het lijkt me ook goed om bestuurders van provincies en waterschappen nog wat nadrukkelijker te betrekken bij de Wethoudersvereniging.

Waarom vind je dat elke wethouder lid moet worden van de Wethoudersvereniging?

Wethouder zijn is een mooi en enerverend vak. Het brengt je veel, maar het vraagt ook veel. Iedere wethouder zou zichzelf de steun, inspiratie en het netwerk moeten gunnen dat de Wethoudersvereniging kan bieden. Volgens mij helpt dat je in je werk en in je persoonlijke ontwikkeling.