Wethouder Anko Postma 1 gemeente Opsterland fotograaf Reyer Boxum
Bestuurslid Anko Postma

Anko Postma

Betrokken en actief in dorpen en verenigingen is Anko Postma al zijn hele leven. Als voorzitter van Plaatselijk belang, bestuurder bij musea, bestuurslid of voorzitter van de scholen waar zijn kinderen op zaten. En actief in zijn politieke partij: Opsterlands Belang. In 2017 werd hij namens deze partij wethouder in de gelijknamige gemeente Opsterland, gelegen in het bosrijke zuidoosten van Friesland.

“Het past me zo goed deze functie. Ik ben bevlogen, een verbinder en zet me met hart en ziel in voor Opsterland. In mijn portefeuille zitten, naast bijvoorbeeld Economische zaken en de Regiodeal, ook projecten, vergunningen en Ruimtelijke Ordening. Met de onlangs toegevoegde thema’s personeel en organisatieontwikkeling, heb ik een brede en mij op het lijf geschreven portefeuille.”

Mensen, die aan elkaar verbinden, samenbrengen en begeleiden, dat past Anko goed. Jarenlang had hij samen met zijn vrouw een adviesbureau in loopbaanbegeleiding. Dat deed hij na zijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar de focus lag op sociale geschiedenis. Behalve wethouder is Anko Postma voorzitter van de provinciale Omgevingsdienst FUMO.

De Wethoudersvereniging was de afgelopen jaren belangrijk voor Anko. “Ik heb mijn post-hbo opleiding bij de vereniging gedaan en neem nog steeds deel aan twee intervisiegroepen. Dat is heel waardevol. In het bestuur van de vereniging praat ik mee over de belangenbehartiging en professionalisering van ons mooie maar soms ook lastige vak.”

Klik hier om naar de gemeentepagina te gaan van Anko Postma.