bert vanravenhorst
Bestuurslid Bert van Ravenhorst

Bert van Ravenhorst

Sinds het congres van november 2021 is de Wethoudersvereniging twee bestuursleden rijker. Eén van hen is Bert van Ravenhorst. We stellen hem graag kort aan u voor!

Wie is Bert van Ravenhorst?

Bert heeft vele opleidingen gedaan én afgerond, de lijst is indrukwekkend: Amerikanistiek, economische en sociale geschiedenis, arbeid en organisatie psychologie en management, organisatie en bestuur. In zijn vrije tijd reist Bert graag, naar Amerika  bijvoorbeeld, waar hij ook een jaar heeft gestudeerd.. Als daar tijd voor is bezoekt hij graag musea en leest hij veel (geschiedenis)boeken. Daarnaast sport hij graag en heeft hij in 2018 een halve marathon gelopen.

Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en inmiddels ook een kleinkind

Bert komt oorspronkelijk uit Barneveld. Werk bracht hem uiteindelijk naar Brielle. Hij kon daar aan de slag als chef personeelszaken bij de sociale werkvoorziening van Middelharnis en later in Rotterdam. Daarna werkte hij bij het ministerie Sociale Zaken op het terrein van P&O, vervolgens als afdelingshoofd bij de gemeente Vlissingen en  de gemeente Maassluis. Ook schreef hij  2 boeken over personeelsbeleid bij gemeenten. Als wethouder mag hij zich natuurlijk niet met P&O bemoeien, ‘dat is best een uitdaging!’

Hoe ben je in het wethouderschap terecht gekomen?

Ik ben er een beetje ingerold, voor ik het wist was ik wethouder. Ik werk 75% als wethouder en nog een aantal uur in Maassluis als strategisch adviseur. “Ik vind het mooi  om mee te kunnen maken! De vorige periode zat de PvdA met 1 zetel in de raad. Na de verkiezingen kwamen   we terug met 2 zetels en werden wij gevraagd mee te besturen, tegen alle verwachtingen in. Binnen de PvdA was wel helder dat als er een wethouder zou komen, ik dat zou zijn. Getalsmatig zijn we niet nodig, maar voor de goede verhoudingen in de raad is dit juist wel goed.”

“Het wethouderschap bevalt heel goed, ik vind het erg leuk! Ik heb een mooie portefeuille die goed bij me past. Dat maakt het extra leuk om te doen! Ik heb ook goed nagedacht over de samenstelling van de portefeuille, zodat het aan zou sluiten op mijn kennis en ervaring.”

Dit is de eerste periode wethouderschap voor Bert. Hiervoor heeft hij in de raad gezeten, onder andere 7 jaar als fractievoorzitter. Afgelopen periode was hij commissielid en was hij afdelingsvoorzitter van de lokale PvdA. Naast de PvdA deed hij ook veel bestuurlijk werk buiten de raad. Zo was hij voorzitter van de historische vereniging, voorzitter van een cliëntenraad van een ziekenhuis en dus de PvdA de afdeling. ‘Dat moest ik allemaal natuurlijk opgeven om wethouder te worden. Wel ben ik nog voorzitter van een theaterbestuur,’

Sinds november ben je ook bestuurslid, hoe kwam dat zo?

“Edo Haan, onze voormalig voorzitter en burgemeester van Maassluis, zei meteen toen hij mij feliciteerde: ‘mijn advies is om lid te worden van de Wethoudersvereniging’. Dat advies heb ik opgevolgd, ik heb me met een collega ook meteen opgegeven voor het starterstraject. Dat was een hele goede en prettige opleiding, daar werd ik zo enthousiast van dat ik mij ook meteen opgegeven heb voor de Post-HBO opleiding. Toen de bestuursvacature online kwam heb ik daar gelijk op gereageerd. Want dit was een club waar ik bij wilde horen! Het leek me leuk om iets landelijks naast het wethouderschap te doen, en dit paste heel goed!”

“Ik ben blij dat ik meteen lid geworden ben en ook gelijk opleidingen bij de vereniging ben gaan doen. Je begint aan iets nieuws, weet nog niet alles, en dit maakt dat je een goede start maakt! Wethouder zijn is gewoon echt anders dan in de oppositie zitten, het is een vak. Het was eerder een hobby en nu echt een beroep. De wethouder waar ik toen oppositie tegen voerde, is nu wethouder in Westvoorne. We zijn nu collega`s, heel leuk! Ik zie zijn kant nu ook meer.”

De samenleving kijkt echt anders naar je als je wethouder wordt, Brielle is een kleine gemeenschap, aanwezigheid bij heel veel evenementen wordt van je verwacht. Je wordt echt de lokale samenleveing ingezogen. Dat is heel leuk, maar kost ook veel tijd! Daarnaast moet je ook online als wethouder op social media aanwezig zijn en zichtbaar zijn. Dat is best een uitdaging!”

Het leren en ontwikkelen zit in mijn bloed, op persoonlijk vlak maar ook om anderen te stimuleren. In mijn werk als wethouder kan op de beleidsterreinen die binnen mijn portefeuille vallen dan ook meewerken aan de ontwikkeling van deze terreinen. Daar zit mijn drive en uitdaging!”