Jacques van Loevezijn Wethouder Raalte2
Vice-voorzitter Jacques van Loevezijn

Jacques van Loevezijn

Jacques is 55 jaar, geboren Almelo en getogen in Wierden. Politiek heeft hij vanuit huis meegekregen. ‘Mijn vader heeft heel lang in de gemeenteraad van Wierden gezeten, hij is daarnaast twee periodes wethouder geweest. Je begrijpt, aan de keukentafel werd regelmatig over politiek gesproken.

Wie is Jacques?

Mijn interesse was eigenlijk ook heel breed, de keuze voor de opleiding geschiedenis werd daar ook mede door ingegeven. Deze opleiding geeft je inzicht in de lange lijnen, geeft wat meer relativeringsvermogen en ook inzicht in de vraag of iets misschien al eerder gebeurd is. Mijn scriptie ging over Belgische en Nederlandse standpunten met betrekking tot Europese samenwerking in de tien jaar na de oorlog, heel interessant maar je zou me er nu niet te veel meer over moeten vragen, het is wat naar de achtergrond verdwenen. Toen ik mijn studie afrondde, was ik eigenlijk nog niet klaar met studeren voor mijn gevoel. Na enig zoeken vond ik een master Europese integratie in Engeland, dit was een ontzettend leuk en nuttig aanvullend jaar dat mij veel gebracht heeft. Bijvoorbeeld mooie contacten in Brussel, die mij bijna een stageplaats bracht rondom Europese samenwerkingsverbande tussen grensgemeenten in Europa. Uiteindelijk ging ik toch liever een management opleiding volgen, waar een traineeship binnen een verzekeringsbedrijf uit voortvloeide. Inmiddels woonde ik in Raalte, daar werd ik politiek actief en daar kwam ik ook in de raad terecht. Na gewerkt te hebben in commerciële functies werkte ik nog enige jaren voor de gemeente Zwolle en werd ik uiteindelijk in 2012 wethouder. Mijn huidige portefeuille sluit eigenlijk naadloos aan op al die dingen die ik in mijn werk hiervoor deed en in mijn opleidingen leerde.’

Wat was je beweegreden om bestuurslid te willen worden?

In 2012 werd ik wethouder, ik ben toen eigenlijk vrij snel lid geworden van de wethoudersvereniging. Een jaarlater nam ik voor het eerst deel aan de wethoudersconferentie. Ik vond de sfeer daar erg prettig en kwam met veel energie thuis van de conferentie, ik voelde me daar echt welkom en op mijn plek. Daardoor kreeg ik het gevoel hier ook wat meer voor te willen doen. Zodoende heb ik me na deze conferentie gemeld bij de congrescommissie om mee te helpen. Dat heb ik ruim 3 jaar met veel plezier gedaan en samen hebben we mooie resultaten bereikt, de conferentie was afgelopen jaar bijvoorbeeld drukker bezocht dan ooit tevoren. Toen er eind vorig jaar een vacature in het bestuur vrij kwam, vond ik dat een mooie nieuwe stap om me in te zetten voor onze Jacques van Loevezijn vereniging. Ook deze stap was vanuit het gevoel dat deze verenging mij energie geeft en dat ik ook echt iets aan de vereniging heb en ik me daar graag voor inzet.

Wat ga je doen in het bestuur?

Ik mag me bezig gaan houden met het programma Lokale Democratie in Beweging, samen met Elly van Wageningen. In dit programma werken de verschillende beroepsverenigingen van wethouders, burgemeesters,
raadsleden, griffiers, secretarissen en het ministerie van Binnenlandse Zaken samen aan lokale democratische vernieuwing. Hier ben ik sinds mijn aantreden in\het bestuur ook al druk mee bezig. Ik denk onder andere mee over hoe de wethouder van morgen er uit ziet en wat het gemeentebestuur van morgen nodig heeft.

Hoe denk je dat de vereniging leden nog beter kan helpen?

Het wordt eigenlijk steeds moeilijker om verbeterpunten te vinden, want ik denk dat we al heel goed bezig zijn. We zouden nog iets meer kunnen doen voor startende wethouders en hun ondersteuning, ik denk dat we daar een belangrijke rol in zouden kunnen en moeten hebben. Ik denk verder dat we vooral door moeten gaan met de intervisie en met de leergang Politiek Bestuurlijk Management, een succesverhaal! Ik wil hier ook zeker in de toekomst aan mee gaan doen!