Menu

Kennisatelier 9 - Stikstof in Nederland: De PAS-belofte maakte schuld, het is tijd om af te lossen

Het stikstofdossier is in rap tempo een enorm hoofdpijndossier geworden van het Kabinet. Bouwbedrijven geven aan op omvallen te staan, plannen voor woonwijken gaan niet door, de verbreding van de A27 en de opening van vliegveld Lelystad zijn weer op de lange baan geschoven, om over de tientallen gesneuvelde agrarische uitbreidingen nog maar te zwijgen. Boerenprotesten van ongekende omvang, provincies die afwijken van Rijksbeleid en dat vervolgens binnen een week weer intrekken. Eén ding is zeker; het is op dit moment een chaos voor bouwend en ondernemend Nederland. 

Of de stikstofproblematiek ons heeft overvallen, daar valt over te twisten. Dat lokale bestuurders nu voor voldongen feiten staan waar op korte termijn geen uitweg voor lijkt te zijn, staat wel als een paal boven water. ‘Niet alles kan’ luidt het eerste advies van de Commissie Remkes. Langzamerhand lijkt dit door te dringen bij eenieder. Door velen wordt echter nog steeds krampachtig gekeken naar hoe dan wel in plaats van wat dan wel?

Tijdens dit kennisatelier wordt ingegaan op deze uiterst actuele problematiek. Waar komt deze nou precies vandaan? Waarom kan in Nederland niet wat in het buitenland wel kan? Hoe kunnen we uitgaan van modellen van het RIVM als daar tot wel 100% onzekerheidsmarge in zit? Hoe realistisch zijn die Kritische Depositiewaarden van natuurgebieden eigenlijk? En vooral: hoe nu verder met al die andere belangen? 

Sprekers:
Michiel Noordzij
Ruimtelijk coördinator buitengebied 
Gemeente Horst aan de Maas 

Peggy van Lankveld
Milieuspecialist 
Gemeente Horst aan de Maas 

U bent hier

Deel deze pagina