Menu

Spreker Tom Middendorp

Kameraadschap, weerbaarheid en leiderschap

Generaal Tom Middendorp kijkt terug op een lange carrière bij Defensie. Eindigend als Commandant der Strijdkrachten, een functie die hij in 2012 van Peter Uhm overneemt.

Na vijf jaar, vlak voor zijn afscheid, komt er eerder een einde aan zijn functie als op 3 oktober 2017 minister Jeanine Hennis-Plasschaert aftreedt na het Kamerdebat over het mortierongeval in Mali dat aan twee militairen het leven kostte en waarbij een derde zwaargewond raakte. Middendorp besluit ook op te stappen.

De krijgsmacht draagt voor velen nog het imago van een sterk hiërarchische en logge organisatie, maar heeft de laatste 20 jaar een grote transitie doorlopen met continue inzet in vele missiegebieden. Daarbij is de krijgsmacht zich gaan onderscheiden op aspecten als teamgeest, wederzijds vertrouwen en mentale weerbaarheid. Tijdens de Wethoudersconferentie zal Tom Middendorp dieper op deze aspecten en het daarbij behorende leiderschap in gaan.

Geboren in Rheden, begon Tom Middendorp zijn militaire loopbaan aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daarna volgde een lange rij uiteenlopende functies. Zo was hij betrokken bij uitzendingen in Bosnië, Macedonië en Irak en voerde hij in Afghanistan het commando over de Task Force Uruzgan.

 Van 2012 tot 2017 was hij Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militair van Nederland en verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht. Begin 2018 benoemde koning Willem-Alexander generaal buiten dienst Tom Middendorp tot adjudant in buitengewone dienst, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht.

U bent hier

Deel deze pagina