Menu

Spreker Diederik Gommers

Richting, rust en reflectie
Diederik Antonius Maria Paulus Johannes Gommers is een Nederlandse arts met intensieve zorg als medisch specialisme. Hij is werkzaam als intensivist bij het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Vanuit deze laatste rol zat hij ineens aan tafel met premier Mark Rutte om de grootste crisis van na de Tweede Wereldoorlog het hoofd te bieden. Het Algemeen Dagblad schreef in een artikel het volgende: “Toen Nederland medio maart in de ‘intelligente lockdown’ terechtkwam, werd Gommers van de ene op de andere dag een bekende Nederlander. Avond aan avond schoof hij aan bij de talkshows op televisie om uit te leggen wat er aan de hand was. Het was de tijd dat de kans bestond dat het aantal bedden op de intensive care onvoldoende was om alle coronapatiënten kwijt te kunnen.

Het rampscenario dat gekozen moest worden tussen patiënten kwam gevaarlijk dichtbij en het was aan Gommers om dat via de tv aan het land uit te leggen. Hij deed dat in duidelijke taal, zonder opsmuk of valse verwachtingen te wekken en dat leverde veel positieve reacties op. ‘Ik heb dit nog nooit meegemaakt’, verzuchtte hij voor het oog van de camera’s bijvoorbeeld. Of: ‘We gaan nooit meer van het coronavirus afkomen. Het wordt echt een andere wereld’.”

Gommers moest vaak met halve informatie, beslissingen nemen met heel grote impact. Lang niet iedereen was blij of zat te wachten op deze beslissingen. Ook in de eigen achterban heerste een diverse opvatting over wat nodig was. In deze dynamiek en context is leiderschap tonen en rust bewaren van groot belang. Hoe Gommers bestuurt in turbulente tijden komt uitgebreid aan bod.

 

U bent hier

Deel deze pagina