Aan de slag als nieuw college

Na een drukke en spannende (in)formatieperiode zitten jullie allemaal, misschien nog een beetje in campagnemodus, aan tafel als nieuw college.

Wellicht kennen een paar wethouders elkaar al, wellicht zitten er nieuwe gezichten aan tafel. Hoe ga je komend jaar samen aan de slag als nieuw college, hoe wordt je met elkaar een team?

Uit ervaring weet de Wethoudersvereniging dat een goede start aan de collegetafel een wereld van verschil kan betekenen gedurende de komende vier jaar. Je zult immers met elkaar voor hete vuren staan, lange dagen maken en werken naar een gemeenschappelijk doel. In deze inwerkperiode is er een belangrijke rol weggelegd voor de burgemeester en de gemeentesecretaris. Als nieuwe wethouder kun jij aangeven waar jij behoefte aan hebt.

Wij geven graag een paar tips om als team sterk aan de slag te gaan:

  • Om elkaar goed te leren kennen als collega's, kan de Bestuursstijlen Test van de Wethoudersvereniging een mooie gespreksstarter zijn. Waar zit je kracht, waar zou het kunnen botsen? Wil je deze test met elkaar doen? Leden van de Wethoudersvereniging kunnen de Bestuursstijlen Test hier aanvragen.
  • Ga, onder begeleiding van een goede trainer, snel de hei op als team. Zo leer je elkaar goed kennen en kun je goede afspraken maken. Doe dit niet alleen aan het begin van de collegeperiode, maar bijvoorbeeld jaarlijks. Betrek hier ook ieders partner bij, jullie wethouderschap heeft immers ook impact op hun leven.
  • Heb het er ook met elkaar over wat je doet als het moeilijk wordt. Steun je elkaar? Waar kun je hulp krijgen? Bij wie kun je terecht?
  • Spreek regelmatig met elkaar over wat wel en wat niet mag en kan op het gebied van integriteit. We bieden het college hier een handvat voor aan in de vorm van gespreksstarters. Voor meer informatie, bezoek Weerbaar Bestuur.

Wat doen we?