Wethouder geworden

Je bent kort geleden wethouder geworden, gefeliciteerd! Een spannende tijd waarin je soms misschien het gevoel hebt dat je geleefd wordt.

Vergeet in deze drukke tijd vooral jezelf en je privé omgeving niet. Houd tijd en ruimte voor sport, je partner, je kinderen, vrienden en familie. We geven graag een paar tips voor een vliegende start en bieden ook hulp om ‘door de bomen het bos te zien’ met alle verschillende opleidingen en trainingen die er zijn.

Wel of geen terugkeerregeling?

Wethouders vragen ons vaak een paar maanden of weken voor hun mogelijke aftreden ‘ik heb een terugkeerregeling met mijn gemeente, maar hoe werkt dat eigenlijk? Soms komt ook de vraag ‘wil ik eigenlijk wel terug naar mijn voormalig werkgever, ik heb immers als wethouder ook weer stappen gezet in mijn ontwikkeling en sta niet meer waar ik toen stond?’. Wij adviseren dat, wanneer je kiest voor afspraken over een terugkeerregeling, je elk jaar kort met je voormalig werkgever stilstaat of de regeling nog past en of terugkeer voor beide partijen zou werken. Zo heb je de veiligheid en het vangnet op het moment dat je kiest voor het wethouderschap, en groei je niet ongemerkt uit elkaar als werkgever en werknemer om kort voor of na je aftreden er achter te komen dat het toch niet zou werken om terug te keren.

Wij zien dat nieuwe bestuurders een terugkeerregeling ervaren als een vangnet, terwijl ervaren bestuurders het na een aantal jaren juist als ‘terug naar af’ gaan ervaren. Daarom is het goed om jaarlijks in contact te blijven met je werkgever en samen na te denken of de terugkeerregeling nog een vangnet is of inmiddels niet meer.

Waar te beginnen met opleidingen?

Nu je wethouder geworden bent, wil je natuurlijk een goede en vliegende start maken in je ambt, dat snappen wij helemaal! Daarom heeft de Wethoudersvereniging diverse opleidingen om je een steuntje in de rug te bieden. In het Handboek voor de wethouder, dat je van ons kreeg, kun je in deel 2 in hoofdstuk 2 een inleiding op de speelvelden van de wethouder vinden. Voor nieuwe wethouders bieden wij:

  • De e-learning module ‘Besturen met Impact’ aan waarin wij de negen speelvelden van het wethouderschap langslopen. Lees meer >
  • Het Bestuurlijk Ambtstraject voor wethouders, waarin je de verschillende speelvelden van het wethouderschap in korte tijd leert kennen. Lees meer >
  • Loco voor de leeuwen, over het locoburgemeesterschap. Lees meer >
  • Een Summer school over de 4 belangrijkste beleidsthema`s waar je als wethouder direct voor aan zet bent.

Voor wethouders die al langer in het vak zitten:

  • De opleiding Politiek Bestuurlijk Management. Lees meer >
  • De opleiding Bestuurlijk Leiderschap. Lees meer >
  • Vele masterclasses en 1-daagse trainingen
  • De Summer school over de impact van het wethouderschap en impactvol wethouderschap (informatie binnenkort beschikbaar).

Om voorbereid te zijn op het ‘leven na het wethouderschap’ hebben we vanaf de start van je bestuursperiode bijeenkomsten waarin je een kijkje in de keuken krijgt van organisaties waar voormalig wethouders werken. Daarnaast bieden wij verschillende bijeenkomsten aan in het kader van loopbaanontwikkeling.

Voor voormalig wethouders hebben wij een alumninetwerk. Alumni komen een aantal keren per jaar samen om kennis te delen en om te kijken in de keuken van andere voormalig wethouders!

Ook als nieuw college maak je natuurlijk graag een goede start, je bent namelijk niet direct een hecht team. Lees hier meer over teamvorming als college.

Wat doen we?