logo bb 1 1 ScaleWidthWzg0MF0

Marcelle Hendrickx: Een veilige plek voor bestuurders in beweging

Op 22 en 23 november vindt in Apeldoorn en nieuwe editie van de wethoudersconferentie plaats. Voor Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging, het moment dat wethouders elkaar kunnen ontmoeten, kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en zich kunnen laten inspireren door boeiende sprekers.

De conferentie, de eerste in de nieuwe bestuursperiode, is een belangrijk ontmoetingsmoment voor nieuwe en ervaren wethouders. Voor beide groepen is de conferentie ook een moment om te investeren in zichzelf. De turbulente bestuurlijke dynamiek waarin ze zich bevinden, maakt het nodig om in een veilige omgeving, onder gelijkgestemden, te reflecteren en te leren van elkaar stelt Marcelle Hendrickx.

Ontwikkelingen in de samenleving en in de politiek volgen elkaar snel op, alle bestuurlijke domeinen zijn in beweging. Dit maakt dat bestuurders snel en veel moeten schakelen. In het 'Handboek voor de wethouder, dat eerder dit jaar verscheen, besteedden we al veel aandacht aan deze dynamiek. Om het ambt op een goede manier uit te oefenen moet je als wethouder zelf ook in beweging blijven.

Daarom hebben wij dit jaar het thema 'Het Wethoudersambt in Beweging' gekozen voor de Wethoudersconferentie.

Programma

"Bij dit thema hebben wij onder meer Eva Rovers (cultuurhistoricus, schrijfster en medeoprichter van Bureau Burgerberaad), Jose Manshanden (Directeur GGD Amsterdam) en Gerrit Hiemstra (meteoroloog) gevraagd om vanuit verschillende invalshoeken te kijken naar het ambt. Marc Besems (correspondent Latijns-Amerika voor de NOS en Nieuwsuur) laat zijn licht schijnen op de parallellen tussen Brazilië, dat zijn standplaats was, en Nederland. Daarnaast bieden onze kennisateliers de ruimte om dieper in te gaan op een aantal specifieke onderwerpen die in gemeenten een grote rol (gaan) spelen.

Herkenning

Genoeg inhoud dus, tijdens de conferentie. Maar er is ook voldoende ruimte voor ontspanning, contact en verbinding onderstreept Hendrickx. 'Twee dagen lang zijn we als wethouders onder elkaar. Los van belangen en agenda's wisselen we met elkaar kennis en ervaringen it. Herkenning vinden bij elkaar is heel prettig. Wethouder worden soms "gesandwicht" door het krachtenspel van tegenstrijdige belangen om hen heen.

Een soepele opstelling helpt, maar je moet ook sterk in je schoenen staan. Het is een permanente balansoefening, het leven van een wethouder is er de afgelopen jaren niet eenvoudiger op geworden."

Souplesse

Hoe zorgt ervaren wethouder Hendrickx – ze Is bezig aan haar derde bestuursperiode in Tilburg - voor haar eigen souplesse? 'Voor mij persoonlijk is het lezen van literatuur belangrijk. Literatuur brengt me even in een andere wereld, geeft me ruimte en stimuleert mijn creativiteit. Elke dag probeer ik een aantal pagina's te lezen, liefst meerdere hoofdstukken. En', voegt ze er lachend aan toe, ‘ik begin mijn dag met de Zonnegroet - een bekende Yoga-oefening. Het werkt voor mij, maar iedere bestuurder heeft zijn eigen manier (nodig) om af te schakelen en op te laden.’

logo bb 1 1 ScaleWidthWzg0MF0