Jeroen v2

Column Jeroen van Gool: Reünie

Vorige week was het VNG-jaarcongres. Dit is altijd een erg prettige bijeenkomst voor een vereniging als de onze om je leden tegen het lijf te lopen. Dit keer gaf het congres mij een ander soort gevoel. Het was dit keer echt een soort familiereünie.

Veel gesprekken begonnen met "weet je nog...?" of "herinner je je ... nog?" of "dat had ik veel eerder moeten doen...".. Vaak gevolgd door verhalen over een leergang, masterclass of individueel gesprek. Ook kwamen er eerste kennismakingen tot stand. Wethouders die voor het eerst collega's van de Wethoudersvereniging troffen die normaal gesproken wat anoniemer achter de schermen werken: de drijvende krachten als Karin, Nadia, Samira of de nieuwste collega in het team Elize werden er zichtbaar voor de leden. Vandana en Gerard werden tijdens dit event geregeld bevraagd over de activiteiten die zij organiseren of onderzoeken die lopen. Het maakte mij trots om te zien hoe de stand van de Wethoudersvereniging als een veilige haven diende op de beursvloer, te midden van alle nuttige informatie en diensten die je elders op de beurs werd aangeboden. Maar een dergelijk evenement is ook echt nodig om te horen wat er leeft of speelt onder de leden. Natuurlijk horen wij dat ook via onze contacten in het land en de regio-ambassadeurs. Maar op deze twee dagen komt ineens erg veel samen, net als bij onze eigen Wethoudersconferentie.

Helaas bracht de reünie ook wat leed met zich mee. Zoals dat ook bij andere reünies gaat, is er ook wel eens een ruzie of nare ervaring. Een wethouder klampte mij vast en vertelde dat het telefonisch contact na een bedreiging goed had gedaan, een ander gaf aan dat er een erg naar onderzoek naar vermeend niet-integer handelen loopt en weer een ander vertelde over de gezondheidssituatie waar binnen het gemeentehuis niet altijd evenveel begrip voor is. Dit soort gesprekken is erg nodig en zou wat mij betreft niet beperkt moeten blijven tot de reünie. Zoals bij veel reünies zegt men na afloop vaak "dit moeten we vaker doen" of "laten we snel weer afspreken". Niet vaak lukt dit ook echt, maar in dit geval hoop ik dat wij daar een uitzondering op kunnen maken.

De Wethoudersvereniging gaat na de zomer weer verder met de regiotours die wij sinds enige tijd houden. Gewoon even langs voor een kop koffie, om te horen wat er speelt, waar wij kunnen helpen, of wat er in Den Haag opgepakt moet worden. Wij komen graag naar jullie toe, maar weet ons tussentijds ook te vinden. Pak de telefoon, stuur een appje of een mail! Voorkom in ieder geval dat we tijdens de reünie moeten zeggen "ik had veel eerder moeten bellen"!

 Jeroen van Gool

Jeroen v2