MKF HR Marcelle 78 1 v3

Column Marcelle Hendrickx: De kunst van jezelf goed verstaanbaar maken

Ik hoop dat eenieder van u een mooie zomer heeft gehad. Voor mij was dit zomerreces er een van waardevolle momenten met vrienden en familie, en een periode met ruimte voor rust en reflectie.

Ook had ik het geluk door Frankrijk en Italië te mogen reizen en te genieten van de prachtige cultuur die deze landen rijk zijn. Die cultuur weerspiegelt zich ook in de talen en in de wijze van communiceren. Jezelf daarbij goed verstaanbaar maken blijft een kunst.

Ondertussen was, is en blijft er veel aan de hand in ons land. Stikstofcrisis, asielcrisis, energiecrisis, de wooncrisis,  de crisis in de jeugdbescherming: slechts enkele van de vele thema’s die actueel en veelbesproken zijn. Thema’s die voor veel inwoners van invloed zijn op hun leven, gezondheid en geluk. En die daarmee ook voor ons als wethouder van betekenis zijn.

Onze volle agenda’s als wethouder vragen dat we snel kunnen schakelen. Tussen lichte en zware onderwerpen, maar ook door te anticiperen en reageren op vragen, incidenten of ontwikkelingen zoals hierboven genoemd. Jezelf goed verstaanbaar maken is dan niet alleen een kunst maar inmiddels ook een must.

De manier waarop we dingen zeggen en onze woordkeus maken vaak het verschil. Die wetenschap is niet nieuw, maar met de beste bedoelingen kiezen we soms toch de verkeerde woorden. Waarmee we mensen en oplossingen, in plaats van ze te bereiken, soms misschien wel (verder) wegjagen. Vaak gebeurt dit vanuit onze betrokkenheid, het belang en urgentie van een thema, of de snelheid waarmee we moeten reageren.

Daar waar ik deze zomer tegen de beperkingen van mijn kennis van de Franse en Italiaanse taal aanliep, werd ik me ook weer bewust van de rijkdom en mogelijkheden die de Nederlandse taal mij biedt. En dat we hier veel meer keus in hebben dan je je in de dynamiek van ons werk soms beseft. 

Ik wens u allen de rust toe om daar op momenten bij stil te staan en een bewuste keuze te maken. Zodat we vanuit onze rol als wethouder met meer impact en betekenis ons werk kunnen doen. 

MKF HR Marcelle 78 1 v3