MKF HR Marcelle 78

Column Marcelle Hendrickx: Van en met elkaar leren we het meest

Als wethouders hebben we doorgaans een goed gevulde agenda. Het is geen negen-tot-vijf-baan en regelmatig zoeken we driftig naar gaatjes om toch ergens bij aan te sluiten, een gesprek met inwoners te voeren of dat ene urgente overleg toch op korte termijn in te plannen. Een werkbezoek van een aantal uur in de agenda plannen, lijkt dan al snel een kansloze missie. Toch raad ik iedereen aan dat te doen. Zo’n kijkje in de keuken is zowel vanuit het perspectief van bezoeker als organisator enorm leerzaam en waardevol.

Waarom? Het organiseren van een werkbezoek vraagt focus van de betrokken partijen over wat zij nu echt belangrijk vinden om te laten zien en te agenderen. Vanuit het perspectief van bezoeker is het een uniek kijkje in de keuken van een ander. Je krijgt inzicht in wat werkt, waar anderen tegen aan lopen en hoe zij dat oplossen. Vaak zijn er ervaringsdeskundigen die meedoen en heb je de mogelijkheid om vragen te stellen. Dat op zichzelf zorgt vaak al voor goede gesprekken. En niet onbelangrijk, het geeft ook meer beeld van de dynamiek tussen betrokken partijen

Het zijn momenten waarop we goede en minder goede voorbeelden met elkaar kunnen delen. Vanuit de dagelijkse praktijk want daar draait het om tijdens een werkbezoek. Op locatie en met de mensen die het werk ook echt doen. En juist die dagelijkse praktijk geeft met al haar kleurrijke details zoveel beeld bij wat er speelt voor inwoners, partners en collega bestuurders. Niet alleen leidt dat tot laagdrempelig het gesprek daarover te kunnen voeren. Het lokt ook het delen van andere ervaringen en daarmee nieuwe perspectieven uit. En dan heb ik het nog niet gehad over de trots en betrokkenheid bij het werk van de mensen wanneer zij mogen vertellen over hun werk.

We doen de dingen die we doen, gelukkig, steeds vaker en meer samen. En we weten ook steeds beter wat we nog beter willen en kunnen doen en wie we daarbij nodig hebben. Werkbezoeken helpen ons in dat proces is mijn overtuiging. Van en met elkaar leren we het meest.

Marcelle Hendrickx

MKF HR Marcelle 78