Marcelle Hendrikx Wethouder Tilburg

Column: September | Neem de journalist mee naar je werk maand

Ik ken niet veel wethouders die geen volle agenda hebben. Geen enkele om precies te zijn.

Desondanks is ons werk niet altijd zichtbaar. Ja, als we een lint doorknippen of wanneer er gedoe is in de raad, dan komt het in beeld. Maar wat gemeentelijk bestuur in de dagelijkse realiteit inhoudt blijft voor niet ingewijden te vaak onduidelijk.

Zonde, zou ik zeggen. Voor ex-wethouders die bij sollicitaties uit moeten leggen wat hun ervaring behelst; voor potentieel goede wethouders die bij gebrek aan kennis voor een andere functie kiezen, en vooral: voor de verhouding tussen wethouders en inwoners. Want polarisatie gedijt bij elkaars wereld niet kennen. En begrip begint bij in elkaars schoenen kunnen staan. Er zijn allerlei manieren om inwoners wel inzicht te geven in wat ons werk inhoudt, en één daarvan is heel gemakkelijk en - in de categorie win / win: het mes snijdt ook nog aan twee kanten. Neem een lokale journalist mee. Gewoon de hele dag.

Van het eerste overleg in de ochtend tot de inloopbijeenkomst in de wijk ‘s avonds; de vaak zo lange dag die we maken. Ook naar die technische of financiële verhandeling, ook tijdens die snelle boterham tussen de middag en ook bij het agenda-overleg met de secretaresse. Laat letterlijk zien hoe interessant en hoe taai ons werk is en voor welke dilemma’s en uitdagingen we dagelijks staan. Want er wordt genoeg óver ons gezegd, maar helaas geeft dat niet voldoende weer wat we doen.

In Amerika schijnt de “breng je kind mee naar het werk dag” op de vierde donderdag in april groot te zijn. Laten wij, als duizenden wethouders in Nederland september uitroepen tot “neem een journalist mee naar je werk maand”. Ik denk dat het tot verrassende inzichten leidt en een aanzet kan zijn voor waardevolle gesprekken. En niet te vergeten: hoe interessant is het voor onszelf om de kijkjes in de keuken van onze collega's te krijgen. Wie weet kunnen we ze zelfs bundelen.

En dat mes dat aan twee kanten snijdt? Door een dag met een lokale journalist op te trekken leer je als wethouder zijn of haar wereld beter kennen en met een beetje geluk krijg je ook nog gratis feedback. Maar eerst aan de slag. Mijn uitnodiging aan Agnes van der Straaten van Omroep Brabant is al de deur uit. Wie volgt?

Marcelle Hendrickx - Voorzitter Wethoudersvereniging

Marcelle Hendrikx Wethouder Tilburg