ERENSStiena

Eerbetoon aan de Eerste Vrouwelijke Wethouder van Nederland: Stiena Ruypers-Erens

Het is een historisch moment in de Nederlandse politiek. Precies 93 jaar na haar overlijden wordt de eerste vrouwelijke wethouder van Nederland, Stiena Ruypers-Erens, geƫerd met een borstbeeld in haar woonplaats Valkenburg.

Stiena Ruypers-Erens, die in 1919 de titel van eerste vrouwelijke wethouder van Nederland deelt met Willy Hofman-Poot uit Noord-Holland, wordt herinnerd als een pionier in een tijd waarin vrouwen alleen passief stemrecht hadden en dus moesten worden gekozen door mannen.

Het initiatief voor dit eerbetoon kwam van Willem Vermeer, die samen met de Valkenburgse Kunst- en Cultuurraad meer bekendheid wil voor Ruypers-Erens. "We eren wethouder Stiena Ruypers, maar feitelijk is dit een standbeeld waarmee we de emancipatiegedachte levend houden," aldus Vermeer.

Ondanks dat er weinig over Ruypers-Erens bekend is, voornamelijk omdat ze kinderloos is gebleven, wordt er nu aandacht besteed aan haar pioniersrol. Om haar te eren werd een paar jaar geleden de Stiena Ruypers Ring bedacht: een prijs die elke twee jaar naar een man of vrouw gaat die zich in Valkenburg inzet voor de gelijkwaardigheid van mensen. Ook is er een straat in de gemeente naar haar vernoemd.

Dit eerbetoon aan Stiena Ruypers-Erens is een belangrijke herinnering aan de strijd voor gelijkheid en de voortdurende inspanningen om de emancipatiegedachte levend te houden. Het is een inspiratie voor ons allemaal om te blijven streven naar gelijkwaardigheid in de politiek en daarbuiten.

Bekijk de reportage van 1Limbrug via deze link.

ERENSStiena