download v6

Marcelle Hendrickx in Spraakmakers

Op 8 december was onze voorzitter Marcelle Hendrickx te gast in Spraakmakers op Radio 1. Beluister het fragment hier vanaf 1:11:00.

Ze sprak over het recent gepubliceerde onderzoeksrapport van Avans Hogeschool over 'Robin-Hoodgedrag' van wethouders. Daaronder verstaan we gedrag van wethouders die wetten of regels buigen of breken voor een nobel doel, zoals het goede doen voor hun inwoners. De afweging hierbij is dat de regels knellen voor de inwoner en hiermee onrechtvaardige en onwenselijke situaties veroorzaken. Ook sprak Marcelle over meer geld en aandacht naar de jeugdzorg omdat er daar nog veel problemen liggen. Verder moet er meer aandacht naar de uitvoerbaarheid van wetten. Zo worden er soms wetten en regels gemaakt die zonder de juiste middelen niet goed uitvoerbaar zijn. 

Verder werd er gesproken over de te hoge werkdruk van wethouders wat leidt tot hoge uitval onder wethouders. Dit hangt samen met het het maximum aantal wethouders per gemeente. Nu is dat gekoppeld aan het aantal inwoners, maar de Wethoudersvereniging pleit voor het loslaten van dit maximum aantal wethouders in een gemeente om de werkdruk te verlagen. Daarnaast werd er nog kort gesproken over dat wethouders geen deeltijd meer moeten werken omdat het een fulltime baan is. De hele uitzending met Marcelle Hendrickx is hier te luisteren vanaf 1:11:00. 

download v6