IMG 9523

Overhandiging Nota Gemeentelijke Aanbevelingen Dierenbescherming

Om dierenwelzijn in elke gemeente vanzelfsprekender te laten zijn, heeft de Dierenbescherming woensdagmiddag een aanbevelingsnota aangeboden aan Marcelle Hendrickx, de voorzitter van de Wethoudersvereniging.

In deze nota staan aanbevelingen die gemeenten kunnen gebruiken bij de coalitieonderhandelingen om onderscheidend te zijn op het gebied van dierenwelzijn. Volgens de Dierenbescherming is er in nog veel te weinig gemeenten oog voor het feit dat elk dier in de eerste plaats in een gemeente ‘woont’, en dat welzijn voor hen daar ook begint.

In het document staan concrete aanbevelingen die gemeenten over kunnen nemen. Voor zowel veehouderij, gezelschapsdieren als in het wild levende dieren. Zo raadt de Dierenbescherming aan gemeenten aan om geen snoei- en kapactiviteiten te ondernemen tussen ten minste 15 maart en 15 juli, om broedende vogels te beschermen en te zorgen voor een goed beleid om zo veel mogelijk katten te laten chippen.

Gemeenten kunnen zelf al heel wat doen door vaker plantaardige maaltijden te serveren, een voorkeursbeleid te hanteren voor circussen en evenementen zonder dieren en actief bij te dragen aan de transitie richting een ‘toekomstbestendige veehouderij’. In het document staan tientallen tips die gemeenten over zouden kunnen nemen om zich vervolgens te kunnen onderscheiden op het gebied van dierenwelzijn. Ook Marcelle Hendrickx zelf zal met deze nota aan de slag gaan in haar gemeente: 

“Ik zal deze nota ook in mijn gemeente onder de aandacht brengen. De mate van diervriendelijkheid van gemeentelijk beleid zegt ook iets over hoe je als mensen met elkaar omgaat."
- Marcelle Hendrickx

IMG 9523