Hawaiiaans Zomer Outdoor Buiten Reizen Foto Raster

Sfeerverslag Wethoudersconferentie 2022

Het was weer sinds twee jaar mogelijk om elkaar in levenden lijve te treffen op de Wethoudersconferentie in Apeldoorn. Het thema voor dit jaar was: het wethoudersambt in beweging. Het was erg fijn om iedereen weer te zien en de conferentie bood wethouders naast een inhoudelijk programma ook voldoende ruimte om elkaar weer te spreken. 

Dinsdag 22 november kwamen de eerste wethouders al aan bij het Orpheus Theater in Apeldoorn. De conferentie geopend door de directeur van de Wethoudersvereniging, Jeroen van Gool. In de mooi versierde theaterzaal konden onze wethouders tijdens het diner bijpraten met elkaar. Tussen de gangen door vertelde historicus Eva Rovers over het instellen van een burgerberaad en hoe nuttig het kan zijn voor het (lokaal) bestuurd.  Daarna kreeg journalist van de NOS Marc Bessems het podium en hij heeft de wethouders meegenomen op een ‘roadtrip’ door zijn tijd in Latijns-Amerika. Hij gaf een kort inkijkje in zijn werk als correspondent. Hij vertelde ook over parelellen tussen Zuid-Amerika en Nederland. Hij waarschuwde: ‘ik hoop niet dat onze democratie hier aan de vooravond staat van hoe het in sommige landen in Zuid-Amerika er nu aan toe gaat’. 

Na afloop van het diner begon de borrel waar onder muzikale begeleiding van een jazz-band verder genetwerkt kon worden.  

Op woensdag 23 november 2022 begon, na een korte introductie van de dagvoorzitter Coach Corrie, de Algemene Ledenvergadering in het Orpheus Theater. Tijdens deze vergadering zijn er twee nieuwe bestuursleden voorgedragen: Petra van den Akker (wethouder Súdwest-Fryslân) en Roelie Bosch (wethouder Almere). Na de Algemene Ledenvergadering sprak de voorzitter Marcelle Hendrickx haar jaarrede uit. Zij sprak bemoedigende woorden en illustreerde dit met mooie voorbeelden van wat je als wethouder kan bereiken. Maar zij noemde ook een aantal verbeterpunten als het gaat om de positie, waardering en bescherming van het ambt van wethouder. De hele jaarrede is hier te lezen. Fijn om te zien dat minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot meteen een paar van die zaken oppakte om de te bespreken agenda voor de komende jaren te bepalen. De minister gaf ook aandacht aan de veiligheid van politieke ambtsdragers. Een belangrijk thema, waarbij gezamenlijk optrekken van belang is.

Een panel met daarin José Manshanden (GGD Amsterdam), Huri Sahin (Raad voor het Openbaar Bestuur) en Gerrit Hiemstra (meteoroloog) nam de deelnemers daarna mee langs een diversiteit aan thema’s die toch ook onderling met elkaar in verbinding staan. Over de crisisaanpak van de GGD, over het tanende gezag van de overheid en de oproep van Gerrit Hiemstra om echt vandaag nog stappen te zetten om de klimaatverandering tegen te gaan. ‘U (als wethouder) heeft daarin een belangrijke rol en belangrijke tools in handen’. 

Na de lunch gingen de wethouders in groepjes uiteen om een kennisatelier over een bepaald onderwerp te volgen. De onderwerpen varieerden van mediatraining tot het vergroten van de participatie in een gemeente. 

Komiek Ronald Snijders zorgde voor een luchtige noot op deze intensieve dag. Trendwatcher Lieke Lamb sloot het inhoudelijke deel van de conferentie af met een blik op de toekomst.  Zij riep op om bij de keuze voor de toekomst te kiezen voor het bouwen aan een kathedraal. Waarbij niet zelden de architect of bouwmeester het eindresultaat niet ziet, maar je wel een begin maakt met het maken van iets heel moois voor toekomstige generaties.

Wij willen iedereen bedanken voor hun komst en het was wat ons betreft een erg geslaagde dag! Tot volgend jaar!

We hebben dit jaar ook een aftermovie gemaakt van de conferentie. Die kun je hier bekijken. 

Hawaiiaans Zomer Outdoor Buiten Reizen Foto Raster