
Volkskrant column over de de negatieve kant van integriteitsonderzoeken.
Woensdag 18 mei werd onze vereniging genoemd in een column geschreven voor Ariejan Korteweg in de Volkskrant. Dit artikel ging over integriteitsonderzoeken en hoe dit soms negatief kan uitpakken. Lees hieronder het begin van het artikel of klik hier voor het hele artikel.
Met de reacties die de afgelopen weken binnenkwamen op de serie over integriteitsonderzoekers zou een zwartboek te maken zijn. Ze waren er in allerlei soorten. Van mensen die beroepshalve vraagtekens plaatsen bij de werkwijze van integriteitsonderzoekers, tot ‘beschuldigden’ die zich onterecht aangeklaagd voelen en met hun klachten nergens terechtkunnen.
Zo sprak ik een universitair hoofddocent die vertelde door drie studentes te zijn beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De universiteit schakelde bureau Bezemer & Schubad (B&S) in. De docent vertelde aanvankelijk geen idee te hebben waarover het ging. Uit de weergave van het verhoor door B&S was zijn verweer zo goed als verdwenen. Toen hij om de geluidsopnamen vroeg, werden die hem in eerste instantie geweigerd. De docent kreeg een verbetertraject voorgeschreven, waarvoor B&S een offerte indiende. De docent weigerde dat bureau, maar toen het rapport van zijn psycholoog kwam, bleek ook zij aan B&S verbonden. Zijn conclusie: ‘Daar zie je hun verdienmodel...’
Klik hier om verder te lezen.