MKF HR Marcelle 78 1

Column: Een nieuw kabinet, een nieuw geluid? - Marcelle Hendrickx

Met het aantreden van een nieuwe ministersploeg komt er nieuwe energie in Den Haag.

En dat was ook wel nodig. Op vele dossiers waar u en ik dagelijks mee bezig zijn is afgelopen jaar met een demissionair kabinet toch stagnatie ontstaan. En op sommige dossiers is eenvoudigweg nieuw Rijksbeleid nodig. Over het regeerakkoord is al veel gezegd. Ook vanuit onze vereniging hebben we onze reactie gegeven. Belangrijkste is dat we nog steeds te weinig aandacht zien voor de positie van het lokaal bestuur. En nog steeds beperkte structurele financiën voor ons zeer brede takenpakket.

Toch ben ik blij dat er een nieuwe ministersploeg is aangetreden, die met frisse moed aan de slag gaat. Dat betekent dat wij in de lokale praktijk ook weer meters kunnen maken. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat we voor een goede uitvoering van ons werk 1-op-1 afhankelijk zijn van een missionair kabinet. Maar er zijn in dit land wel een aantal urgente problemen die we met de verschillende overheden samen actief moeten oppakken: klimaat, stikstof, woningnood, Jeugdzorg, onderwijs om er maar een paar te noemen. En dat werkt wel zo fijn als er een goede relatie is met Den Haag.

Over die relatie wil ik wel een tip delen. Want met de nieuwe ministersploeg treedt ook een (deels) nieuw team aan ondersteuners aan. Ik doel daarmee op de politiek assistenten en de woordvoerders. Het is handig en verstandig om niet alleen de namen van de ministers en de staatssecretarissen te bestuderen, maar ook goed om de namen van de ondersteuners door te nemen. Altijd handig om in de eigen portefeuille de lijnen kort te houden.

In de nieuwe ploeg is een aantal ministers en staatssecretarissen “van buiten” aangetreden. Vaklui met verstand van zaken, maar wellicht iets minder zicht op de dagelijkse uitwerking van het beleid in het land. Laten wij vanuit ons vak hen helpen en met open armen ontvangen in onze gemeenten. Om ze zo snel mogelijk op vlieghoogte te brengen door ze de op excursie mee te nemen naar onze wijken en onze inwoners. Daarmee helpen we hen op weg om beter beleid te ontwikkelen.

Zo kunnen we laten zien dat gemeenten de verbindende schakel zijn tussen Den Haag en de wijken. En dat de keuzes die in Den Haag worden gemaakt effect hebben op ons werk. In een tijdperk waarin we het vertrouwen in de overheid zien dalen, is het van groot belang dat we ook aan onze inwoners laten zien dat Rijk en gemeenten samen optrekken om Nederland vooruit te helpen.

Marcelle Hendrickx - Voorzitter Wethoudersvereniging

 

MKF HR Marcelle 78 1