Wethouders Congres 2021

Sfeerimpressie Wethoudersconferentie 2021

Op woensdag 24 november vond onze jaarlijkse Wethoudersconferentie plaats in het mooie Apeldoorn bij het Orpheus Theater.

Voorzitter Marcelle Hendrickx opende de bijeenkomst met de Algemene Ledenvergadering (ALV). Aan tafel zaten Jacques van Loevezijn, vice-voorzitter van de Wethoudersvereniging, Bert Groot Wesseldijk, voormalig penningmeester, en Clemens Piena, inmiddels nieuw bestuurslid van de Wethoudersvereniging. Tijdens de ALV zijn er drie nieuwe bestuursleden aangetreden: Monique Esselbrugge, Anko Postma en Clemens Piena. Bekijk de korte filmpjes van Monique Esselbrugge en Anko Postma.

Na de Algemene Ledenvergadering  sprak Marcelle Hendrickx aan het de jaarrede uit. U kunt hier de jaarrede terugkijken.

Na de jaarrede nam directeur Jeroen van Gool (directeur Wethoudersvereniging) de leiding voor het tafelgesprek. Bij dit tafelgesprek waren verschillende gasten aanwezig: Sietse Bakker (Uitvoerend Producent van het Eurovisie Songfestival), Margrite Kalverboer (Kinderombudsvrouw), Martin Schulz (co-decaan/ adjunct-directeur denktank NSOB) en Peter Joosten (biohacker en toekomstdenker). U kunt het eerste deel van het tafelgesprekterugkijken via deze link.

Sietse Bakker begon het tafelgesprek met zijn verhaal over de grootste televisie productie ooit in Nederland; het Eurovisie Songfestival en de impact van corona op deze enorme productie. Margrite Kalverboer sprak over het belang van het gesprek aan gaan met kinderen over wat ze nodig hebben. Ze stelde dat gemeenten juist de gesprekken aan moeten gaan met de kinderen zelf en dat het ook belangrijk is om de kinderen  te betrekken bij besluitvorming.

Na het interessante verhaal van Sietse Bakker en Margrite Kalverboer haakte minister Kajsa Ollongren digitaal aan voor een korte toespraak. Hierin haalde ze Willem Drees aan die zei dat zijn wethouderschap in Den Haag hem het meest dierbaar was omdat hij kleine maar tastbare verbeteringen kon brengen voor de mensen. Ook sprak zij over de verruwing van het politieke debat en dat dit leidt tot steeds meer bedreiging en intimidatie van wethouders. U kunt de hele toespraak van de minister hier terugkijken.

Na de toespraak van de minister ging het tafelgesprek verder met Martin Schulz.

Martin Schulz heeft in opdracht van de Wethoudersvereniging onderzoek gedaan naar het aftreden van wethouders. Hij sprak over de fundamentele rol die de politiek heeft in onze samenleving. Ook vertelde hij over de grote getalen afgetreden wethouders laatste jaren en waar dat door komt. Het essay ‘Aftreden of Optreden leest u hier. ’Peter Joosten ging verder met het tafelgesprek en vertelde over wat technologie allemaal voor ons kan betekenen als mens. Ook liet hij zien hoe hij een kop koffie betaald met de chip implantaat in zijn hand. Peter sprak ook over hoe algoritmes en kunstmatige intelligentie al worden gebruikt om data te analyseren bij gemeenten. U kunt deel 2 van het tafelgesprek hier bekijken.

Ondanks dat het ook dit jaar weer een online event was, was het toch erg geslaagd. Met interessante gasten en een goed tafelgesprek was het een leuk evenement. Hopelijk kunnen wethouders elkaar volgend jaar weer treffen op locatie. Tot volgend jaar!

Wethouders Congres 2021