volkskrant logo

Alleen maar vrouwen in het college

In de colleges die drie maanden na de raadsverkiezingen zijn gevormd, is opnieuw driekwart man. Zo niet in Ouder-Amstel: daar is het hele college vrouw. En dat is, zo zeggen zij, nu al te merken in het bestuur.

In de Volkskrant (5 juli 2022) reageert Jeroen van Gool namens de Wethoudersvereniging op de oorzaken voor het geringe aantal vrouwelijke wethouders in colleges. 

Zou een deeltijd-wethouderschap soelaas kunnen bieden? Jeroen van Gool, directeur van de Wethoudersvereniging, meent van niet. ‘Er zijn wel wethouders die in deeltijd werken, maar in de praktijk blijkt vaak dat zij gewoon volle dagen maken, tegen een deeltijdvergoeding.’

Onderliggend probleem is dat de werkdruk voor wethouders enorm is toegenomen, zegt Van Gool. ‘Een werkweek van zestig of zeventig uur is voor veel wethouders normaal. De gemeente krijgt er steeds meer verantwoordelijkheden bij, bijvoorbeeld de energietransitie of de opvang van vluchtelingen. Die verantwoordelijkheden komen op het bord van de wethouders terecht.’ Effectiever is het daarom om de werklast over meerdere wethouders te verdelen, maar dat is bij wet verboden: in elke gemeente mag maar een beperkt aantal wethouders aangesteld worden, afhankelijk van het aantal inwoners. De Wethoudersvereniging probeert nu om dat maximum via een initiatiefwet af te schaffen.

Lees het volledige artikel hier.

volkskrant logo