glass 1497227 1280

Budget voor beveiliging van woning bestuurder belangrijke eerste stap

Decentrale bestuurders worden steeds vaker bedreigd, daarom pleit de Wethoudersvereniging al jaren voor beveiliging en bescherming van deze bestuurders.

Vijf jaar geleden leidde dit al tot een landelijke pot waar beveiliging van bestuurders uit betaald zou kunnen worden. Nu ligt er een regeling voor waarbij ook een eerste stap in de beveiliging van woningen van bestuurders mogelijk wordt. De Wethoudersvereniging vindt het een belangrijke stap!

Directeur Jeroen van Gool: ‘Als Wethoudersvereniging zien we al jaren hoe onwenselijk het is als de beveiliging van een bestuurder onderdeel wordt van de lokale begroting. Dan gaat de discussie over een buurthuis of beveiliging, een zwembad of beveiliging, dat maakt bestuurders heel kwetsbaar. Daarom pleiten we als vereniging al jaren bij het Rijk voor landelijk geld voor de beveiliging van de bestuurders en hun woningen. Een bestuurder moet zijn werk veilig uit kunnen voeren, in het belang van de democratie!’ Eind 2015 is er al tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Wethoudersvereniging, het Nederlands Genootschap van Burgemeestersen Raadslid.nu afgesproken dat er een financiële voorziening komt voor bedreigde politieke ambtsdragers. Deze regeling voor de beveiliging van woningen is een volgende stap. 

De Wethoudersvereniging noemt het een belangrijke stap, omdat er ook nog wat haken en ogen aan de regeling zitten. Zo kan het zo zijn dat door het veiliger maken van een huis, de bestuurder ineens meer belasting over die woning moet betalen, onwenselijk wat de Wethoudersvereniging betreft. Ook kan het zo zijn dat het budget dat nu per woning beschikbaar komt, 2000 euro, onvoldoende is. Daarom pleit de Wethoudersvereniging voor maatwerk en een ruimere regeling als dat voor de veiligheid nodig is.

glass 1497227 1280