axel boomgaars
Voorzitter Axel Boomgaars

Axel Boomgaars

Ik ben opgegroeid in de gemeente Gennep in Limburg, iets onder Nijmegen. Mijn ouders hadden daar een eigen bedrijf. Toen ik ging studeren trok de grote stad  me aan. Ik koos voor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en ging als enige uit mijn schoolklas die kant op.

Wie is Axel?

Om op mijn nieuwe plek mensen te leren kennen werd ik onder andere lid van DWARS, de jongerentak van GroenLinks. Dat was een mooie manier om in de samenleving actief te worden. Zo heb ik me uiteindelijk ook aangemeld voor de gemeenteraadslijst van Amstelveen, waar ik toen woonde, én werd ik dus ook raadslid naast mijn studie. Na mijn twee masters sociologie en rechten en zes en een half jaar in de raad, ben ik een traineeship tot wetgevingsjurist gaan doen bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op dat moment ben ik ook uit de gemeenteraad gegaan om mijn horizon wat verder te verbreden. Ik bleef wel actief in mijn partij, toen er een wethouder gezocht werd in Ouder-Amstel heb ik die kans aangegrepen. Dat was bij de laatste verkiezingen. Een stap waar ik nog steeds blij mee ben!

Waarom heb je er voor gekozen bestuurslid te worden?

Toen ik wethouder werd, hoorde ik over de intervisie van de Wethoudersvereniging. Verschillende collega`s adviseerden me hiervoor in te schrijven, ik heb dat advies al snel opgevolgd en ben daar heel tevreden over. Intervisie biedt een veilige omgeving om te reflecteren op dat wat we als wethouders doen, dat helpt om even stil te staan en samen over dilemma`s na te denken. Ook de boeken van de vereniging die ik bij aantreden kreeg, bijvoorbeeld over de verschillende speelvelden, hielpen me om grip op het ambt te krijgen. Kortom, ik zag mooi aanbod bij de vereniging waarbij je ruimte krijgt voor reflectie en werken aan jezelf. Dat is waarom ik eigenlijk gelijk lid geworden ben! Daarnaast is het zo dat onze burgemeester, Joyce Langenacker, voorzitter van de Wethoudersvereniging is geweest. Zij is ook echt nog een ambassadeur met een warm hart voor de vereniging.

Als ik ergens positief over ben, wil ik niet alleen passief lid zijn maar ook mijn steentje bijdragen. Toen er een vacature voor in het bestuur kwam, was ik enthousiast om mee te doen. Ik vind dat de vereniging belangrijk werk doet, bijvoorbeeld op het gebied van belangenbehartiging richting het Rijk. Maar ik denk ook dat ambtsdragers goed toegerust moeten zijn en de vereniging daar een mooie rol in kan spelen. Daar wilde ik betrokken bij raken! Ik vind het bestuurslid zijn tot nu toe heel interessant en leuk, ik heb het gevoel dat ik ook iets bij kan dragen aan goede doelstellingen. We zijn een mooie beroepsgroep en mogen daar ook best trots op zijn en wat meer zelfvertrouwen hebben.  

Zijn er dingen waar jij je bij de Wethoudersvereniging extra voor in zou willen zetten?

Ik vind het een uitdaging hoe we er voor zorgen dat er een diverser groep wethouders komt. Bijvoorbeeld meer jonge bestuurders, meer vrouwen en meer mensen met een migratie-achtergrond. Het openbaar bestuur mag soms best wat inclusiever zodat allerlei verschillende mensen goed kunnen gedijen in het politieke systeem. Daar kunnen we als vereniging aan bijdragen, zodat iedereen zich thuis kan voelen in ons openbaar bestuur. Hoe meer mensen wethouder willen worden, hoe breder de keus en dus hoe beter de vertegenwoordiging.