Wethouder van buiten, wat komt daarbij kijken?
De afweging of je wethouder van buiten (niet woonachtig in de gemeente waar je wethouder gaat worden) zou willen worden, is een hele persoonlijke.
De Wethoudersvereniging krijgt hier regelmatig vragen over, daarom zetten wij de belangrijkste punten graag voor je op een rij.
- Van verschillende wethouders ‘van binnen’ horen wij vaak dat het enerzijds heel mooi is om in de eigen gemeenschap wethouder te mogen zijn omdat je de gemeenschap kent, anderzijds is het lastig omdat je altijd ‘aan’ moet staan en overal aangesproken kunt worden in je functie. Van wethouders ‘van buiten’ horen wij dat ook deze variant voor- en nadelen heeft. Het kan langer duren voor je als wethouder van buiten helemaal bekend bent met de lokale gemeenschap en de lokale uitdagingen, aan de andere kant kun je als je niet aan het werk bent iets makkelijker afstand van je werk nemen en bijvoorbeeld tijd doorbrengen met je gezin. Heel praktisch spelen er als wethouder van buiten ook dingen mee. Zo moet je ieder jaar ontheffing van het woonplaatsvereiste aanvragen, wat soms voor de raad aanleiding kan zijn om ook op andere punten waarover onvrede leeft kritisch te zijn. De Wethoudersvereniging lobbyt wel actief voor het één keer per raadsperiode aanvragen van de ontheffing woonplaatste vereiste, in plaats van jaarlijks.
- Als wethouder van buiten heb je reiskosten die een wethouder van binnen de gemeente niet heeft. Deze reiskosten kun je declareren. We zien dat dit soms als negatief argument gebruikt wordt in de jaarlijkse ontheffing van het woonplaatsvereiste.
- Misschien toch verhuizen? De huidige woningmarkt is in veel regio`s lastig, zowel voor huren als voor kopen. Bij kopen is de bijkomende uitdaging dat het als wethouder niet altijd even makkelijk is om een hypotheek te krijgen. Loop je tegen problemen aan met het vinden van een hypotheek? Neem dan contact op met de Wethoudersvereniging.