Effectief Communiceren voor wethouders

Het wethouderschap is een veeleisende functie. Als wethouder schaak je op veel borden tegelijk. Op elk bord is communicatie een cruciaal belangrijke vaardigheid voor een succesvolle ambtstermijn.

In deze training krijg je een tool aangereikt waarbij je inzicht krijgt in hoe communicatie werkt en op welke manier je zo kunt communiceren dat je in verbinding blijft met je gesprekspartner. Of dat nu je collega is tijdens de collegevergadering, je fractievoorzitter, een coalitie-fractiegenoten of een burger die het niet eens is met jouw beslissing. Je krijgt inzicht in manieren om een conflict te vermijden en zaken zo voor het voetlicht te brengen dat de ander je ook werkelijk hoort en begrip krijgt voor jouw standpunt. Tevens leer je inzicht te krijgen in de bedoeling van de ander tijdens een gesprek.  

Het model van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg is uitgangspunt van de training. Eenmaal inzicht in dit model begrijp je in elke situatie beter wat er gebeurt en op welke manier je stress en spanning kunt voorkomen. Tijdens de training werken we met aansprekende voorbeelden en eigen casussen om inzicht te krijgen in het model en het model leren toepassen. De training heeft zowel een theoretische als een praktische component. De trainer is zowel ervaren trainer als ervaringsdeskundig als wethouder. 

Over de trainer 

Mijn naam is Elly van Wageningen. Ik ben trainer en coach Geweldloze Communicatie. Dat is een manier van communiceren die mij al veel rust en vrede in mijn leven heeft gebracht. Vaak dacht ik, had ik dit maar eerder geweten, dan was mijn wethouderstijd misschien nog wel leuker geweest en had ik minder stress en meer rust ervaren in mijn werk. Voor ik wethouder werd was ik werkzaam als onderwijskundige bij een onderwijsadviesbureau. Nu combineer ik mijn trainingservaring en passie voor geweldloze communicatie en het openbaar bestuur in deze training. Met de hoop en het verlangen om wethouders zo toe te rusten dat zij plezier en rust ervaren in hun werk. 

Programma

  • 9.30 uur: Inloop 
  • 10.00 uur: Welkom en voorstelrondje
  • 10.20 uur: Een voorbeeld van een moment waarop de communicatie minder goed verliep dan jij zou willen
  • 10:30 uur: Uitleg van het model en de drie onderliggende processen 
  • 11:30 uur: Oefenen met eigen casus 
  • 12.30 uur: Lunch 
  • 13.15 uur: Vervolg Oefenen met eigen casussen
  • 14.00 uur: Afsluiting 

 Kosten

  • Voor leden: € 175,00 excl. BTW
  • Voor niet-leden: € 475,00 excl. BTW
Elly van Wageningen profielfoto

Inschrijven

Wat doen we?