Het spel van framing en reframing

Het gezag van een wethouder is van veel factoren afhankelijk - en een daarvan is de wijze waarop een wethouder het publieke gesprek en debat voert. Met name bij sterk gepolitiseerde onderwerpen, wordt daarbij het spel van framing en reframing gespeeld. Critici en tegenstanders kunnen - bewust of onbewust - een onderwerp framen en daarmee het verloop van de discussie sterk beïnvloeden. Wanneer een gemeente, professioneel bezien, een goede prestatie heeft geleverd - is het voor de beeldvorming ook belangrijk dat deze goed wordt geframed.

In dit programma worden de volgende vragen beantwoord:

  • Wat is een frame, wat is framing en wat is reframing?
  • Wat zijn patronen in het spel van framing en reframing?
  • Hoe dienen we framing moreel te waarderen?

Ter beantwoording van deze vragen analyseren we een aantal video’s van publieke debatten, waarin frames worden gebruikt en/of discussies worden gereframed. We gaan op zoek naar de onderliggende patronen en expliciteren die. Vervolgens gaan we aan de slag met vraagstukken die de deelnemers zelf aandragen - en proberen we de patronen toe te passen op die vraagstukken. 

Hans de Bruijn

Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft. Als kenner van het politieke debat weet hij hoe taal vaak een werkelijkheid construeert. Hij publiceerde eerder over de toespraken van Barack Obama en de debattechniek van Geert Wilders en heeft in Trouw een wekelijkse column over framing.  
Kosten

  • Voor leden: € 175,00 excl. BTW
  • Voor niet-leden: € 475,00 excl. BTW
AdobeStock 114307647

Inschrijven

Wat doen we?